12:50 / 29.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Pobunjenici zauzeli Tigraj, traži se sastanak Vijeća sigurnosti

Ranjeni u zračnim napadima u Tigrayu

Ranjeni u zračnim napadima u Tigrayu

Foto: Tigray Guardians 24 / REUTERS

Pobunjeničke snage u sjevernoj etiopskoj regiji Tigraju zauzele su glavni grad te regije Mekele, što su građani proslavili na ulicama, dok su vladini dužnosnici pobjegli, prenosi BBC. Građani javljaju o radosnom slavlju s vatrometom i tisućama zastava. Britanija, SAD i Irska zatražile su hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlada, koja je zauzela Mekele u studenom nakon što su pobunjenici odbacili političke reforme i zauzeli vojne baze, proglasila je "humanitarni prekid vatre" u regiji. U borbama su poginule tisuće ljudi, a 350.000 na rubu je gladi. Raseljeno je više od dva milijuna ljudi. Pobunjenici su u ponedjeljak neočekivano zauzeli Mekele, što bi mogla biti prekretnica u sukobu.

- Od ključne je važnosti da civili budu zaštićeni, da humanitarna pomoć stigne do ljudi kojima je potrebna i da se pronađe političko rješenje, poručio je u priopćenju glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je razgovarao s etiopskim premijerom Abijom Ahmedom.

Stradale stotine ljudi, tisuće raseljene

U Tigraju, najsjevernijoj od 10 etničkih regija Etiopije živi 6 milijuna ljudi, oko 5 posto od 110 milijuna koliko ih živi u Etiopiji. Do izbora novog premijera Abija Ahmeda 2018. gube utjecaj. Abij liberalizira politiku, osniva novu Partiju prosperiteta i smjenjuje čelnike vlade iz Tigraja optužene za korupciju i represiju. Svađa oko političkih reformi prerasla je u studenome u krvavi sukob.

Tigrinjski izbjeglice tvrde da su ubijene tisuće, a možda i deseci tisuća ljudi. Etiopske vlasti, koje potječu iz suprotstavljenog naroda, započele su i administrativno brisanje tragova o autohtonim Tigrinjama. Izdaju im nove identifikacijske dokumente, na jeziku drukčijem od njihova. Na njima nema podataka o njihovu etnicitetu.

Lokalni vođe Tigraja optužuju savezništvo Etiopije i Eritreje kao osovinu koja provodi progon protiv ove zasebne etničke skupine. Sjedinjene Države već su proglasile ove metode etničkim čišćenjem. Unatoč tomu i svim ovim svjedočanstvima, etiopske vlasti optužbe odbacuju, tvrdeći kako nikada ne bi provodile etničko čišćenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!