15:09 / 31.08.2018.

Autor: I.H./Hina

Počast McCainu s jednom iznimkom

-

-

Foto: - / -

U tjednu komemoracija kojima se obilježava McCainov odlazak Trump je bio i ostat će odsutan.
Kad će se politički čelnici Washingtona u petak okupiti na komemoraciji za senatora Johna McCaina američki predsjednik Donald Trump će biti na putu prema jednom od svojih privatnih golf imanja gdje će prisustvovati dobrotvornoj večeri.

U tjednu komemoracija kojima se obilježava McCainov odlazak Trump je bio i ostat će odsutan, što je rezultat neprijateljstva između njih koje traje čak i nakon smrti senatora iz Arizone u subotu, zbog tumora mozga.

Trump neće prisustvovati ni misi u subotu u washingtonskoj katedrali u kojoj će McCainu odati počast bivši predsjednik Barack Obama, demokrat koji je pobijedio senatora na predsjedničkim izborima 2008., te bivši republikanski predsjednik George W. Bush.

Američki predsjednici su obično "izvor utjehe" američkih građana u vrijeme tragedija, ističe povjesničar s Princetona Julian Zelizer. Odnos između Trumpa i McCaina to ne dopušta. McCain je 2015., nedugo nakon što je Trump započeo svoju kampanju za predsjedničke izbore, osudio njegovu žestoku retoriku o ilegalnoj imigraciji.

Trump je ubrzo uzvratio ismijavši McCainovo petogodišnje zatočeništvo u Vijetnamu. On nije ratni heroj. Ratni heroj je jer je uhvaćen. Ja volim ljude koje nisu uhvatili, govorio je Trump prije tri godine.

McCain je nedavno osudio Trumpa jer se na summitu u Helsinkiju u srpnju nije javno suprotstavio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oko miješanja u američke izbore, nazvavši to "jednom od najnedostojnijih nastupa američkih predsjednika u povijesti".

Trump je uzvratio izbjegavanjem objave priopćenja povodom senatorove smrti. U jednom trenutku je američka zastava kod Bijele kuće koja je bila na pola koplja podignuta, a zatim je opet spuštena nakon što su predsjednika kritizirali ratni veterani i Kongres. Predsjednikovo djelovanje prvog dana McCainove smrti bilo je jako sitničavo, smatra Zelizer.

McCain je bio uključen u planiranje svog sprovoda. Jasno je dao do znanja obitelji i prijateljima da želi da na ceremoniji govore bivši demokratski potpredsjednik Joe Biden i bivši predsjednici Bush i Obama, no da Trump nije dobrodošao.

U petak će na Capitol Hillu govoriti i Trumpov potpredsjednik Mike Pence, vođa republikanske većine u senatu Mitch McConnel i predsjednik predstavničkog doma Paul Ryan. Javnost će imati šest sati za odavanje počasti ispod kupole Capitola gdje će se nalaziti McCainov lijes. Kroz američku povijest na tom su mjestu takve ceremonije održane samo 32 puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!