12:27 / 21.07.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Počela iskapanja u Bugojnu, traga se za 15 nestalih Hrvata

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Vlasti Bosne i Hercegovine započele su u srijedu nedaleko od Bugojna u središnjoj Bosni iskapanje u potrazi za tijelima petnaest Hrvata koje su za vrijeme rata zarobili, a zatim pogubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u ljeto 1993. 

Ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH (INO) Marko Jurišić izjavio je kako se za žrtvama traga na lokaciji Tvrdulje na Ravnom Rostovu sjeveroistočno od Bugojna, nedaleko od mjesta gdje su prošle godine otkrivena tijela četvorice iz skupine 19 nestalih najviših ratnih vojnih i civilnih dužnosnika Hrvata Bugojna. 

- Trenutno smo počeli s eksumacijom i ona će se nastaviti dok ne isrcpimo sve ove lokacije za koje smo~mi~u prethodnim istražnim radnjama van razumne sumnje zaključili i na temelju izjava svjedoka da bi na tim lokacijama mogli biti ukopani preostali nestali Bugojanci, poručio je Marko Jurišić, direktor Instituta za nestale osobe BiH. 


Objasnio je da se cijeli postupak iskapanja provodi uz nadzor Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. 


Nekadašnji logoraš i čelnik HDZ-a BiH u Bugojnu Miroslav Zelić izrazio je očekivanje da će se napokon rasvijetliti sudbina nestalih iz skupine 19 Hrvata. 


- 28. je godišnjica stradanja Hrvata Bugojna i konačno očekujemo da se rasvijetli njihova sudbina. Nadamo se da ćemo pronaći svih naših 15 nasilno odvedenih Hrvata, rekao je.


Skupinu najviših hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika Bugojna u srpnju 1993. godine zarobili su pripadnici bošnjačke Armije BiH, zatočili ih u logoru koji se nalazio na nogometnom stadionu u tom gradu. Ondje su ih kao zatočenike identificirali predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC). 


Tih 19 Hrvata iz bugojanskog su zatvora odveli pripadnici postrojbe "El Mujahid", koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja. Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim svjedočanstvima, oni su zarobljene bugojanske Hrvate ondje podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali. 


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je također u Bugojnu izrazio očekivanje da će se rasvijetliti svi zločini počinjeni u Bugojnu te pronaći tijela nestalih Hrvata.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!