14:18 / 15.04.2018.

Autor: M.M./D.M./HRT/Hina

Počela istraga o napadu u Dumi - SAD uvodi sankcije Rusiji

-

-

Foto: - / -

Međunarodni stručnjaci počeli su istragu koja bi trebala dokazati da su u Dumi korišteni bojni otrovi. Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley izjavila je da se SAD neće povući iz Sirije sve dok ciljevi ne budu ostvareni.
Nakon zračnih udara zapadne sile šalju poruku - da ponovno treba obnoviti političke pregovore pod okriljem UN-a. Od Rusije očekuju da izvrši pritisak na sirijski režim - kako bi se pronašao izlaz iz krize i zaustavio sedmogodišnji građanski rat. Donald Trump zaprijetio je da će se napadi nastaviti ako se ono ponovno upotrijebi.  I dok Rusi izravno optužuju Britance da su u Siriji lažirali napad kemijskim oružjem, međunarodni stručnjaci počeli su istragu koja bi trebala dokazati da su u Dumi u napadu na ljude - korišteni bojni otrovi.

Članovi misije koji rade za Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) ovlašteni su utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no ne i izvijestiti tko je za to kriv. Pustit ćemo da članovi OPCW-a svoj posao obave profesionalno, objektivno, nepristrano i daleko od svakog pritiska. Rezultati istrage dovest će u pitanje neistinite navode protiv Damaska, kazao je zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Ayman Soussan

Ravnatelj instituta u Berzehu tvrdi da su se ondje istraživali i proizvodili lijekovi. "Da je u zgradi bilo kemijskog oružja, ne bismo sada stajali ovdje. Morali bismo nositi maske i poduzeti druge zaštitne mjere", kaže direktor uništenog Instituta za farmaceutsku i kemijsku proizvodnju Saeed Saeed. Još 2014. Sirijci su morali predati sve kemijsko oružje međunarodnim institucijama. Oni koji su sudjelovali u njegovoj proizvodnji tvrde da to nije sasvim točno. "Područja koja su pogođena baš i nemaju prevelikog utjecaja na proizvodnju kemijskog oružja.  Zapravo teško je u samo jednom napadu uništiti program kemijskog naoružanja", kaže satnik Adulsalam Abdulrazek, prebjeg iz sirijske vojske.

U Siriji strah od novih napada - Asad primio rusko izaslanstvo

Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley izjavila je kako SAD priprema nove sankcije protiv Rusije koje će biti "izravno usmjerene protiv svih tvrtki koje su se bavile opremom povezanom s Asadom i korištenjem kemijskog oružja".
Odluku će u ponedjeljak objaviti američki ministar financija Steven Mnuchin. Haley je ranije kazala kako SAD neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni - osigurati da se kemijsko oružje ne koristi ni na koji način, poraziti IS i pažljivo pratiti što radi Iran.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak zajedno s Francuskom i Britanijom naredio napade projektilima na Siriju, šalje miješane signale o Siriji. On je rekao da želi povući oko 2000 vojnika iz Sirije, koji se tamo bore protiv Islamske države. Međutim, u subotu je istaknuo da su zapadne saveznice spremne podržati vojni odgovor ako sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne prestane koristiti zabranjeno kemijsko oružje. Upitana o odnosima između SAD-a i Rusije, Haley je izjavila da su "jako zategnuti", ali da se Sjedinjene Države i dalje nadaju da će biti bolji.

Predsjednici država i vlada dvadeset dviju zemalja Arapske lige okupili su se u Dahraanu u Saudijskoj Arabiji. Glavni tajnik lige Ahmed Aboul Gheit smatra da je Iran glavni krivac za sukobe u arapskom svijetu, s posebnim naglaskom na rat u Jemenu. Istaknuo je i da sirijski režim - nosi odgovornost za vlastitu propast. "Goruće krize u nekim dijelovima arapskoga svijeta uznemiruju svakog Arapina, iz koje god zemlje bio i bacaju sjenu na sigurnost cijele regije. Sve te krize, bilo da je riječ o Siriji, Jemenu ili Libiji, uz osnovno pitanje Palestine, narušavaju nacionalnu sigurnost sviju nas", Ahmed Aboul-Gheit, glavni tajnik Arapske lige.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!