14:52 / 13.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Počela najveća i najsloženija distribucija cjepiva u povijesti SAD-a

Morry Gash/via REUTERS

Morry Gash/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Pfizerove ledene pošiljke sadrže do 4875 doza koje će se kamionima prevoziti iz Kalamazooa do zrakoplova.
Radnici u Pfizerovoj tvornici u Michiganu otpremili su rano ujutros prve pošiljke svog cjepiva protiv Covida-19 čime je počela najveća i najsloženija distribucija cjepiva u povijesti Sjedinjenih Država.

Televizijske snimke iz Pfizerove tvornice u Kalamazoou prikazuju radnike koji izvlače kutije s cjepivom iz zamrzivača i postavljaju ih u velike plave hladnjake prije nego što će kutije biti označene naljepnicama.

Snažnim pljeskom radnici su popratili prijenos prvih kutija do kamiona kojima će se cjepivo krenuti, uz strogu pratnju šerifskih služba, put konačnih odredišta.

- Mjesecima smo s nadležnim službama pripremali strategiju za učinkovitu logistiku distribucije cjepiva i sada je vrijeme da plan provedemo - rekao je Wes Wheeler, predsjednik zdravstvenog odjela UPS-a, velike dostavne kompanije.

 Koronavirus - novosti iz minute u minutu
➡️ Otvoreno pismo 30 znanstvenika: Bez cijepljenja epidemija neće nestati
➡️ Beroš: Lockdown je krajnja opcija i vjerujem da se neće dogoditi
➡️ Njemačka uvodi "tvrdo zatvaranje"
➡️ Austrija uvodi policijski sat
➡️ Srbija treba strože mjere, moguće izvanredno stanje i policijski sat - epidemiolog

Pfizerove ledene pošiljke sadrže do 4875 doza koje će se kamionima prevoziti iz Kalamazooa do zrakoplova. Radnici će tovariti cjepivo - koja mora biti skladišteno na subarktičkoj temperaturi - u zrakoplove kojima će se prevoziti do središnjih skladišta dostavnih tvrtki kao što su spomenuti UPS (United Parcel Service) ili FedEx u gradovima Louisville, Kentucky i Memphis. Iz tih središnjih skladišta cjepiva će se distribuirati u 145 američkih mjesta koja će primiti prve doze.

Vozači UPS-a i FedEx-a trebali bi prve "pošiljke" sa cjepivima predati zdravstvenim službama u ponedjeljak. Zdravstveni djelatnici i štićenici doma za starije i nemoćne među prvima će biti cijepljeni u SAD-u.

Pfizerovo cjepivo najzahtjevnije je među svim cjepivima razvijenima za borbu protiv pandemije koronavirusa, jer zahtjeva najstrože mjere za isporuku i skladištenje pri temperaturi od minus 70 stupnjeva Celzijevih.

Za UPS i FedEx dostava cjepiva je prioritet, pa su tako predvidjeli prostore u zrakoplovima i kamionima u ovo predbožićno vrijeme kada je povećan promet za dostavu robe kupljenje online.

Obje tvrtke ovlaštene su za prijevoz osjetljivih medicinskih proizvoda i teško mogu pogriješiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!