09:52 / 24.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Počela obnova glasovite džamije al-Nuri u Mosulu

-

-

Foto: - / -

U razorenoj džamiji al-Nuri, koja je imala kosi minaret iz XII. st. - samoproglašeni kalif IS-a Abu Bakr al-Bagdadi pojavio se jedini put u javnosti 2014.
Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak počeli su s rekonstrukcijom džamije al-Nuri u Mosulu i njezina kosog minareta, razorenog u srpnju u borbi za preuzimanje grada od džihadista. Na svečanosti u Nacionalnom muzeju u Bagdadu ministrica kulture UAE-a Noura Al Kabi objavila je da će njezina zemlja financirati radove na obnovi s 50,4 milijuna dolara.

"Projektom koji će trajati pet godina ne želi se samo rekonstruirati džamija, minaret i infrastruktura nego i pružiti nada mladim Iračanima. Nekoliko tisuća godina stara civilizacija mora se očuvati", naglasila je Noura Al Kabi. Sporazum su potpisali Al Kabi i njezin irački kolega Fariad Ravanduzi u prisustvu direktorice UNESCO-a u Bagdadu Louise Haxthausen.

Čuvena džamija al-Nuri i njezin kosi minaret iz XII. stoljeća razoreni su u lipnju 2017., a iračka vojska optužila je tzv. Islamsku državu da je ondje postavila eksploziv. U toj se džamiji samoproglašeni "kalif" IS-a Abu Bakr al-Bagdadi, koji je još na nepoznatoj lokaciji, pojavio jedini put u javnosti 2014. Džamija al-Nuri svoje ime duguje Nuredinu al-Zinkiju, ujedinitelju Sirije koji je vladao jedno vrijeme Mosulom i naredio njezinu izgradnju 1172.. Srušena je i rekonstruirana 1942.
"