13:00 / 17.10.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Počela obnova rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Počela obnova rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Počela obnova rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Foto: Dnevnik / HRT

Na praznik hrvatske zajednice u Srbiji - Dan rođenja bana Jelačića, počela je obnova unutrašnjosti njegove rodne kuće u Petrovaradinu. Radove vrijedne 100 tisuća eura financirat će srbijanska Vlada, uz potporu Vlade Vojvodine i Novog Sada. 

Nakon potpune obnove povijesna će građevina biti spomen-dom najpoznatijeg hrvatskog bana, sjedište nekoliko organizacija i središte okupljanja mjesnih Hrvata.

- Danas još jednom potvrđujemo ne samo našu čvrstu želju da čuvamo kulturno nasljeđe već i opredjeljenje da gradimo bolje odnose i razumijevanje između srpskog i hrvatskog naroda, rekla je Maja Gojković, ministrica kulture i informiranja Srbije.

- Drago nam je da su ovdje bili visoki uzvanici i predstavnici Republike Srbije jer to samo pokazuje da su spremni na daljnju suradnju. Ovo je trebao biti jedan primjer kako se sva preostala otvorena pitanja Hrvata u Srbiji trebaju rješavati, istaknula je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!