10:19 / 03.12.2018.

Autor: S.M./HRT

Počela UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama

Foto: Agencija za energetiku Falačkog Porajnja

Foto: Agencija za energetiku Falačkog Porajnja

Foto: - / -

UN-ovi znanstvenici su u listopadu objavili izvješće kojim su upozorili da će do 2040. temperatura porasti za 1,5 stupanj Celzijevih, što premašuje i najcrnje prognoze.
U Poljskoj se održava UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama (Conference of the Parties - COP24). Smatra se da je to najvažniji skup o klimi nakon Pariškog sporazuma 2015.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je na otvaranju da svijet ne ide u dobrom smjeru kada je riječ o klimatskim promjenama. Čak i ako smo svjedoci razornih klimatskih promjena koje izazivaju kaos širom svijeta, još uvijek ne činimo dovoljno, ne napredujemo dovoljno brzo. Klimatske promjene napreduju brže od nas i moramo nadoknaditi naše zaostajanje što je moguće brže, prije nego bude prekasno, rekao je, ističući da je za puno ljudi, regija i čak zemalja to već pitanje života ili smrti.

I dok će najsiromašnije zemlje iskoristiti ovaj summit kako bi zatražile veći angažman od bogatih zemalja sa sjevera, Guterres je također naglasio "kolektivnu odgovornost pomaganja najranjivijim državama kao što su otočne i najmanje razvijene države, podržavajući politike prilagodbe i otpora" utjecajima klimatskih promjena.

Premijer Fidžija Frank Bainimarama, predsjedavajući konferencije COP23, iskoristio je prigodu otvaranja summita kako bi naglasio važnost hitnog djelovanja. Neka nam Bog oprosti, ako budemo ignorirali neosporne dokaze, postat ćemo generacija koja je izdala čovječanstvo, upozorio je. "Onima koji odugovlače, jednostavno kažem 'učinite to', dodao je, uputivši "nedvosmislenu poruku" da je potrebno povećati ambicije kada je riječ o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupili su se od nedjelje u Katowicama kako bi u dva tjedna pokušali udahnuti život međunarodnom sporazumu o klimi sklopljenom u Parizu 2015. kojim se zagrijavanje Zemlje želi ograničiti na 2 stupnja Celzijevih, a idealno bi bilo na 1,5 stupnjeva, u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

No prema nedavnom izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), da bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupnjeva, trebalo bi smanjiti emisije CO2 za gotovo 50 posto do 2030. u odnosu na 2010. To bi pak zahtijevalo veliku preobrazbu gospodarstva.

Poljska, domaćin sastanka i veliki zagovornik korištenja ugljena o kojem ovisi njezina industrija, želi da se u ponedjeljak usvoji deklaracija o "pravednoj tranziciji" koja bi inzistirala na "izazovima" s kojima su suočene regije koje bi trebale odustati od fosilnih goriva.

Prečesto se djelovanje u cilju ublažavanja klimatskih promjena doživljava kao teret, ali takvo odlučno djelovanje danas naša je prilika da vratimo naš brod na pravi smjer i da krenemo prema boljoj budućnosti za cijeli svijet, zaključio je Guterres.

Skup u Katowicama trajat će do 14. prosinca. UN-ovi znanstvenici su u listopadu objavili izvješće kojim su upozorili da će do 2040. temperatura porasti za 1,5 stupanj Celzijevih, što premašuje i najcrnje prognoze.
Njemački energetski preobražaj
Europska unija želi biti globalni predvodnik u sprečavanju dalekosežnih posljedica klimatskih promjena (do 2030. u Bruxellesu planiraju smanjiti emisiju štetnih plinova za 40 posto, a udjel obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije povećati na 27 posto). Njezina perjanica Njemačka, kojoj je energetika jedna od ključnih odrednica vanjske politike, ustraje na transformaciji svoje ekonomije i izgradnji društva s niskom potrošnjom ugljena, ali i bez nuklearnih elektrana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!