Počelo prvo suđenje jednom kardinalu u Vatikanu zbog korupcije

27.07.2021.

16:37

Autor: B.A./Hina/HRT

Giovanni Angelo Becciu

Giovanni Angelo Becciu

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Jedan rimokatolički kardinal u utorak se prvi put pojavio pred sudom u Vatikanu, zbog optužbi za korupciju prilikom kupnje luksuzne nekretnine u Londonu.

Vatikanski sud ispituje ulogu kardinala Giovannija Angela Becciua (73) i još devetero suoptuženih u investicijskom skandalu u kojem je crkvenim novcem kupljena vila u luksuznoj londonskoj četvrti Chelsea.


Za nekretninu, provizije i ostale usluge navodno je plaćeno nekoliko stotina milijuna eura.


Radi se o jednom od najvećih suđenja u povijesti Vatikana. Becciu, nekoć zamjenik državnog tajnika, prvi je kardinal kojemu se sudi u tom gradu-državi.


Tužitelj u tom slučaju je Državno tajništvo, glavna izvršna vlast u Vatikanu.


Becciu je ranije branio investiciju i rekao da nije djelovao u osobnom interesu. Odbacio je optužbe za korupciju i tvrdi da je "žrtva urote".


Vatikanske i talijanske vlasti od srpnja 2019. istražuju spornu kupnju u Londonu, a istraga je proširena na Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, otočje Jersey, Luksemburg, Sloveniju i Švicarsku.


Prema Svetoj Stolici, postupak je rezultat reformi pape Franje koji želi uvesti veću transparentnost u financije Vatikana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!