Počelo tiskanje glasačkog materijala, provedba izbornih rezultata dvojbena

08.08.2022.

13:37

Autor: M.Š./Hina/HRT

Konferencije za medije Središnje izborne komisije BiH

Konferencije za medije Središnje izborne komisije BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Tiskanje glasačkih listića namijenjenih općim izborima koji će se u BiH održati 2. listopada počelo je u ponedjeljak no i dalje nema naznaka kako će biti popunjen Doma naroda parlamenta Federacije BiH što hrvatske političke stranke smatraju ključnim pitanjem provedbe izbornih rezultata.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Suad Arnautović kazao je kako će biti tiskano 14 milijuna glasačkih listića na kojima će biti točno 7257 kandidata za različitite dužnosti.

Oni su kandidati 72 političke stranke i 38 kolicija a pravo sudjelovanja na listopadskim izborima osiguralo je i 17 neovisnih kandidata. Oni će se natjecati za članove Predsjedništva BiH, predsjednika RS, zastupnike u zastupničkim domovima državnog i entitetskih parlamenata te u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Neizravno će se pak birati zastupnici u državnom i federalnom domu naroda te predsjednik Federacije BiH.

Kako će se taj dio izbornog procesa ove godine provesti i dalje ne neizvjesno jer je moguće da to svojom odlukom regulira visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i da federalni Dom naroda bude popunjen provedbenom odlukom SIP-a kako je to bio slučaj 2018. godine.

Predsjednik SIP-a Arnautović je pojasnio kako su u tom tijelu sada koncentrirani na tehničke pripreme za provedbu izbora. Kazao je kako su poduzete sve dostupne mjere nadzora s ciljem osiguranja zakonitosti izbornog procesa pa je tako i tiskanje glasačkih listića pod stalnim nadzorom uz uporabu posebnih papira označenih vodenim žigom.

- Tiskara će biti pod stalnim video nadzorom neprestano dostupnim SIP-u i te snimke će se čuvati, kazao je Arnautović.

Pojasnio je kako su prvi na redu za tiskanje listići namijenjeni biračima u inozemstvu koji će glasati poštom pa im stoga mora pravodobno biti dostavljen glasački materijal.

Središnje izborno povjerenstvo do sada je potvrdilo registraciju nešto manje od 70 tisuća birača koji će moći glasati dopisnim putem iz inozemstva što je znatno manje u usporedbi a brojem prijava za lokalne izbore održane prije dvije godine.

Oko 10 tisuća birača nije dobilo suglasnost SIP-a za glasanje poštom zbog nepotpune dokumentacije no manje od 400 takvih osoba žalilo se na ovakvu odluku.

Za lokalne izbore 2020. godine bilo je 153 tisuće prijava no u SIP-u smatraju kako je iza tih brojki bilo skriveno puno manipulacija, uključujući krađu identiteta pa je sada uveden novi način elektronske prijave iz stroge provjere IP adrese i dokumenata koje je potrebno priložiti.

- Mi nemamo nikakav politički odnos prema procesu registracije. Mi samo provodimo izborni zakon, kazao je Arnautović komentirajući prigovore građana iz inozemstva da im je ove godine bilo otežano prijaviti se za glasanje dopisnim putem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!