11:01 / 25.08.2020.

Autor: V.K./Hina

Počeo žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića

Foto: Leslie Hondebrink-Hermer/Handout via REUTERS

Foto: Leslie Hondebrink-Hermer/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Međunarodni suci su počeli saslušanje u žalbenom postupku u slučaju Ratka Mladića, nekadašnjeg vojnog čelnika bosanskih Srba kojemu mu je izrečena doživotna kazna za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.
Međunarodni suci su počeli dvodnevno saslušanje u žalbenom postupku u slučaju Ratka Mladića, nekadašnjeg vojnog čelnika bosanskih Srba kojemu mu je izrečena doživotna kazna za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Žalbeni postupak u Den Haagu već je nekoliko puta odgođen jer je 78-godišnji Mladić imao operaciju uklanjanja benignog polipa na debelom crijevu, a potom i zbog pandemije koronavirusa.

Odvjetnici Ratka Mladića, upozorili su da bi on mogao biti žrtva uskrate pravde zbog svojeg zdravstvenog stanja.

- Ovo saslušanje nije primjereno i riskira se uskrata pravde, rekao je u uvodnom izlaganju njegov odvjetnik, Dragan Ivetić.

- Ne mogu od njega dobiti pravilne upute i nisam siguran da on može adekvatno pratiti rasprave, dodao je.

Više od 20 godina nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 i raseljeno 2,2 milijuna ljudi, Mladić (77), prozvan "mesarom iz Bosne" proglašen je krivim po deset optužnica, uključujući genocid u Srebrenici gdje je vojska i policija bosanskih Srba 1995. ubila oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića.

Pred Međunarodnom rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, osnovanom da dovrši slučajeve koji su ostali aktivni nakon zatvaranja sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, prva će govoriti obrana.

Sam Mladić će moći govoriti deset minuta u srijedu, no još uvijek se ne zna hoće li biti fizički prisutan u sudnici ili će se obratiti videolinkom iz svog zatvora u Scheveningenu,  obalnom predgrađu Den Haaga.

Čelnik bosanskih Srba je 2017. morao biti izvučen iz sudnice nakon izljeva u kojem je optužio suce da lažu.

Nema snage

Mladićev sin Darko rekao je za agenciju France Presse da se bivši vojni zapovjednik nije uspio pripremiti za saslušanje zbog svog zdravstvenog stanja.

- Nema snage za rad te vrste, a mislim da je upitno kakva mu je memorija, istaknuo je Darko Mladić.

Njegova ga odvjetnici nisu mogli posjetiti i zbog toga nije bilo adekvatne komunikacije. Tako da se nije uspio pripremiti iz nekoliko aspekata.

Suci su prošli tjedan odbili novi zahtjev Mladićeve obrane o odgodi, zatražen zbog zdravstvenih problema.

U sukobima u Bosni i Hercegovini koji su trajali od 1992. do 1995. godine ubijeno je oko 100 tisuća ljudi, a 2,2 milijuna je završilo u izbjeglištvu.

Mladić je bio vojno lice trija političkog vodstva, s bivšim predsjednikom Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i bivšim političkim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem.

Jezive snimke pokazuju Mladića kako pored pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda iz Nizozemske uvjerava stanovnike Srebrenice da im se ništa neće dogoditi, iako se njegovi vojnici u tom trenu pripremaju na masakr.

Bivši general uhićen je 2011., nakon godina bijega. Milošević je preminuo u svojoj ćeliji u Haagu u ožujku 2006. godine, a Karadžić služi doživotnu kaznu zbog genocida.

Važan događaj

Na presudu iz 2017. su se žalili i obrana i tužitelji koji traže ukidanje oslobađajuće presude za genocid na nekoliko drugih područja osim Srebrenice.

Majke Srebrenice, skupina žena povezanih sa žrtvama masakra u tom gradiću koje godinama prosvjeduju ispred suda, zbog pandemije koronavirusa po prvi put neće sudjelovati na saslušanju.

To je prvi put da ne sudjelujemo na tako važnom događaju na sudu u Haagu, kazala je Munira Subašić, predsjednica udruge.

Naglasila je kako se nada da neće biti dodatnih odgoda procesa protiv Mladića jer sud ne smije gubiti motivaciju i mora nastaviti sa svojom misijom.

Nadamo se da će Mladić biti proglašen krivim i za genocide u drugim gradovima, ne samo onaj u Srebrenici, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!