Počinitelj najgoreg antisemitskog napada u SAD-u osuđen na smrt

02.08.2023.

21:12

Autor: T.D./HRT/Hina

Proglašen je krivim za 11 ubojstava

Proglašen je krivim za 11 ubojstava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Počinitelj oružanog napada 2018. na sinagogu u Pittsburghu, najsmrtonosnijeg napada na Židove u povijesti SAD-a, osuđen je u srijedu na smrtnu kaznu, objavili su američki mediji.

Dvanaest članova porote jednoglasno je glasalo za smrtnu kaznu protiv Roberta Bowersa, prenosi New York Times.

Proglašen je krivim za 11 ubojstava 27. listopada 2018. u sinagogi u Pittsburghu, otežanih kvalifikacijom antisemitskog čina.

Tada četrdesetšestogodišnji Bowers uzvikivao je "svi Židovi moraju umrijeti", dok je pucao na vjernike okupljene na šabat u sinagogi Drvo života, navelo je tužiteljstvo.

Masakr u toj sinagogi najsmrtonosniji je napad na američke Židove u povijesti.

Sinagoga se nalazi u povijesnoj židovskoj četvrti u Pittsburghu, Squirrel Hill, u kojoj živi jedna od najstarijih i najvećih židovskih zajednica u SAD-u.

- U sobi je bilo tiho. Nitko nije reagirao. Svi su samo sjedili i slušali. A na kraju nije bilo ni nekog velikog čuđenja. Ostaješ sam u svojem srcu, jednostavno to moraš shvatiti jer to je strašno. Strašno je. Uistinu je teško. Vezano za njega nije bilo nikakvog zavaravanja. Njegovo ponašanje, način na koji je vlastitim liječnicima rekao kako bi volio da je ubio više ljudi i da je želio ubiti, rekla je članica porote.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!