16:53 / 22.10.2018.

Autor: Ž.R./B.S.LJ./HRT

Počinje li novi hladni rat?

-

-

Foto: - / -

Tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma SAD temelji na razvoju ruskoga krstarećeg projektila Novator. Ruska strana poručuje da će svijet, ako SAD izađe iz sporazuma, postati opasnije mjesto.
Nakon što je Donald Trump najavio američko povlačenje iz ugovora o nukleranom naoružanju srednjeg dometa koji su 1987. potpisali Mihail Gorbačov i Ronald Reagan, reagirali su iz Kremlja. Kažu da će američko povlačenje iz ugovora učiniti svijet opasnijim te najavljuju protumjere.

Nedavna izjava Trumpa dodatno je zahladila ionako loše američko-ruske odnose. Naime, američki predsjednik najavio je mogući izlazak iz nuklearnog ugovora o razoružavanju potpisanog prije trideset godina. Konkretno, riječ je o raketama srednjeg dometa - od 500 do 5500 kilometara. Za Trumpa sve je jasno - kriva je Moskva.

"Rusija je prekršila sporazum. Krši ga već godinama i ne znam zašto predsjednik Obama nije pregovarao ili se povukao. Nećemo im dopustiti da krše nuklearni sporazum i proizvode oružje. Mi smo ti koji smo ostali u sporazumu i poštovali ga. Morat ćemo proizvoditi to oružje, osim ako nam Rusija i Kina kažu da one to neće činiti", njegove su riječi.

Svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma Washington temelji na razvoju ruskoga krstarećeg projektila Novator. Ruska strana poručuje da će svijet, ako SAD izađe iz sporazuma, postati opasnije mjesto.

"Svaka akcija ima svoju reakciju i toga moraju biti svi svjesni. Mi imamo svoju odgovornost prema globalnoj stabilnosti i nadamo se da Amerikanci znaju da se to isto očekuje i od njih", kaže Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Javila se i prozvana Kina iako nije potpisnik toga sporazuma, ali svejedno misle da izlazak Amerike ne bi nikome donio ništa dobro. "Optuživati Kinu za nepoštovanje sporazuma koji nismo ni potpisali vrlo je čudno i pogrešno. No mi smatramo da bi Rusija i SAD trebali sjesti i porazgovarati o problemima koji bi se mogli reflektirati na cijeli svijet", poručuje Hua Chunying, glasnogovornica kineskoga MVP-a.

O mogućim posljedicama govorilo se i u Bruxellesu. Tvrde da je potpisani sporazum bio svojevrsni kraj hladnoga rata, a povlačenje iz njega otvara vrata nekog novog. "Upravo zato mislimo da bi sporazum trebao ostati na snazi jer samo njegovo poštovanje osigurava europsku, ali i globalnu sigurnost", kaže Maja Kocijančić, glasnogovornica Europske komisije.

Zanimljivo, u cijelu raspravu uključio se i potpisnik sporazuma. Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov poručuje Donaldu Trumpu - sporazum je važan jer predviđa nadzor i kontrolu, a to znači samo jedno - sigurnost koja je itekako potrebna ovome svijetu.

A u Moskvu je stigao američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. Upravo je on glavni zagovornik istupanja iz sporazuma. Hoće li ga ruski domaćini uvjeriti u nešto drugo, znat će se nakon dvodnevnog posjeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!