08:37 / 10.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Počinje pravna bitka za Bijelu kuću

REUTERS/Kevin Lamarque/Carlos Barria

REUTERS/Kevin Lamarque/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Glasnogovornica Donalda Trumpa objavila je da počinje pravna bitka za osporavanje Bidenove pobjede.
Tranzicijski tim novoizabranog predsjednika Joea Bidena razmatra pravni postupak zbog odgađanja savezne agencije da prizna pobjedu demokratskog kandidata na prošlotjednim izborima nad predsjednikom Donaldom Trumpom, priopćio je u ponedjeljak dužnosnik Bidenova tima. Istodobno, glasnogovornica Donalda Trumpa objavila je da počinje pravna bitka za osporavanje Bidenove pobjede.

➡️ Trump tužbom osporava Bidenovu pobjedu u Pennsylvaniji
➡️ Kurelić: Amerika je u nezgodnoj situaciji
➡️ Sve o američkim izborima 2020. 

Uprava za opće poslove (GSA) uobičajeno priznaje predsjedničkog kandidata kada postane jasno tko je pobijedio na izborima kako bi počeo prijenos vlasti. To se za sada još nije dogodilo usprkos tomu što su američki mediji u subotu proglasili Bidena pobjednikom. Zbog odgađanja Bidenov tim ne može doći do milijuna dolara saveznog novca te se ne može sastati s dužnosnicima obavještajnih agencija i ministarstava.

- Pravni postupak je zasigurno jedna od mogućnosti, ali postoje i druge opcije koje razmatramo, kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, ne navodeći o kojim je drugim opcijama riječ. Zakon ne govori izričito kada se GSA mora oglasiti, ali Bidenov tranzicijski tim tvrdi da je njihova pobjeda čista i da se odgoda ne može opravdati, bez obzira na to što Trump odbija priznati poraz.

Odogovor Bijele kuće

Glasnogovornica Donalda Trumpa objavila je da počinje pravna bitka za osporavanje pobjede na izborima demokratskog kandidata Bidena.- Naše stajalište je jasno. Želimo zaštititi pravo američkog naroda. Želimo pošteno brojenje zakonitih glasova. Želimo maksimalnu transparentnost. Želimo da svaki legalni glas bude prebrojen, i da se svaki ilegalni glas odbaci, poručila je Kayleigh McEnany, glasnogovornica Bijele kuće i Trumpove kampanje.

Dužnosnici izbornih povjerenstava tvrde da nema dokaza o prevari

Direktorica GSA Emily Murphy, koju je Trump na tu dužnost postavio 2017. godine, još nije utvrdila "jasnog pobjednika", kazala je njezina glasnogovornica. Izvor blizak Murphy tvrdi da se radi o temeljitoj profesionalki koja će si uzeti vremena da donose promišljenu odluku.

Trump ne prestaje ponavljati da je na izborima došlo do masovne prevare, iako za to nije predočio dokaze, te je pokrenuo niz sudskih tužbi kojima će pokušati osporiti izborni rezultat. Dužnosnici izbornih povjerenstava diljem zemlje tvrde da nema dokaza o većim nepravilnostima i prevari, a pravni stručnjaci ocjenjuju da Trumpovi potezi nemaju previše šansi za uspjeh.

Visoki dužnosnik vlade podsjeća da GSA nije dopustio početak formalnog prijenosa vlasti nakon izbora 2000. godine čak pet tjedana, kada su se republikanac George W. Bush i demokrat Al Gore sučelili na izborima na kojima je presudilo nekoliko stotina glasova na Floridi.
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!