16:39 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Počinje testiranje kombinacije cjepiva Sputnjik-AstraZeneca u Azerbajdžanu

Testiranje kombinacije ruskog Sputnjika V i cjepiva AstraZenece

Testiranje kombinacije ruskog Sputnjika V i cjepiva AstraZenece

Foto: Abdelaziz Boumzar / Reuters

Testiranje kombinacije ruskog Sputnjika V i cjepiva AstraZenece protiv koronavirusa počet će sljedeći tjedan u Azerbajdžanu te nekim drugim zemljama Bliskog istoka, izjavio je u četvrtak ruski dužnosnik.


AstraZeneca u prosincu je objavila da će pokrenuti klinička ispitivanja radi testiranja kombinacije dvaju cjepiva kako bi se utvrdilo može li se na taj način povećati učinkovitost britanskog cjepiva. Oba cjepiva se primjenjuju u dvije doze te koriste bezopasne adenoviruse kao vektore za prijenos genetskih uputa u tijelo kako bi stanice stvorile antitijela. Sputnjik, međutim, koristi različite virusne vektore u dvije doze.

Prema rezultatima posljednje faze ispitivanja, objavljenim u stručnom časopisu The Lancet, rusko cjepivo Sputnjik V ima učinkovitost od 91,6 posto.

Rusija je spremna ponuditi suradnju bilo kojem proizvođaču koji ima cjepivo s učinkovitošću manjom od 90 posto, rekao je za Reuters Kiril Dmitrijev, čelnik ruskog suverenog fonda RDIF. Podaci ispitivanja u posljednoj fazi pokazali su da učinkovitost britanskog cjepiva AstraZeneca iznosi oko 70 posto.

Britanija je danas započela ispitivanje procjene imunoloških odgovora u slučaju kombinacije cjepiva AstraZenece i Pfizera.

- Sputnjik je bio prvi na svijetu koji je pokazao da bi se dva cjepiva trebala razlikovati kako bi imunološki odgovor bio snažniji i dulji te otporniji na mutacije, kazao je Dmitrijev. Istaknuo je da sada s ovakvom vrstom ispitivanja "drugi počinju slijediti naše korake". Dodao je da će RDIF uskoro najaviti i zajedničko ispitivanje s velikom kineskom tvrtkom.

Rekao je da će stotine ljudi u različitim zemljama sudjelovati u testiranju kombiniranog cjepiva. Već ga je odobrilo nekoliko regulatora, a nalaženje pacijenata započelo je prošli tjedan, objavljeno je na službenom Twitter profilu Sputnjika.

Ispitivanja će se održati i u Argentini, Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini, izvijestio je Reuters. Sudionici će najprije primiti cjepivo AstraZeneca, a 29 dana kasnije i dozu Sputnjika V. Prvi rezultati očekuju se u ožujku, potvrdio je Dmitrijev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!