Podbacio crni petak

26.11.2022.

12:49

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Podbacio crni petak

Podbacio crni petak

Foto: Leonardo Fernandez Viloria / Reuters

Iza nas je još jedan tzv. Crni petak, no ove godine izostala je prava pomama kada je riječ o kupnji. Očekivalo se da će ljudi, umorni od dvogodišnje pandemije, pohrliti u trgovine, ali zbog inflacije i rasta cijena kupovalo se mnogo opreznije. Taj je običaj došao iz SAD-a, gdje se na Crni petak ostvaruje najveći promet u trgovačkim centrima.

Posljednji petak u studenome i ove se godine kupovalo. Gužvi je bilo, ali ne kao proteklih godina. Mnogi su otvaranje trgovina dočekali kampirajući.

U pet dana od Dana zahvalnosti do tzv. Cyber ponedjeljka u SAD-u oko 166 milijuna Amerikanca, odnosno gotovo polovina stanovnika, nešto će kupiti. No, visoka inflacija mnoge je natjerala da dobro razmisle prije nego što impulzivno krenu u kupnju.

- Nije kao što je nekad bilo. Većina trgovina koje sam posjetila bilo je prazno... Mislim da ljudi više kupuje preko interneta. Dođeš u trgovinu, a ondje nema onoga što želiš. Kod kupnje online odmah znate imaju li proizvod ili ne, rekla je stanovnica New Jerseyja.

Kupnja na internetu, trgovcima bi mogli donijeti zaradu od oko 35 milijardi dolara, odnosno 2,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Čak polovina narudžbi obavit će se preko mobitela.

Zaposlenici internetskih trgovina, u razdoblju prije i tijekom blagdana, imaju najviše posla. No to se ne vidi i na njihovim primanjima.

- Prosvjedujemo u 35 zemalja i tražimo isto. Amazon je globalna kompanija i svi imamo jednake uvjete rada i jednaku naknadu, koja je u svim zemljama na najnižoj zakonski dopuštenoj razini. Svi smo u istoj kaši, pa svi tražimo isto - povećanje plaća i uvjete rada dostojne 21. stoljeća, rekao je Alain Jeault, Amazon, Francuska.

Neki su se na Crni petak sjetili da bezumno kupovanje ugrožava ne samo novčanik nego i okoliš.

- Ako mi treba odjeća, kupit ću je i ne vjerujem u ponude Crnog petka. Uvijek sam imao osjećaj da nas potkradaju, rekao je Bart Vanderelsken.

Sve više trgovina u zapadnoj Europi Crni petak mijenja u tzv. Zeleni petak, ekološki prihvatljiviju opciju. Dio svog profita doniraju za ekološke projekte.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!