Podemos: Samo je Hrvatska gora od Murcije u ovisnosti o klađenju

19.04.2023.

08:35

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Manjinski partner u španjolskoj vladi, lijevi Podemos, optužio je vlast u španjolskoj Murciji zbog toga što kladionicama dopušta sponzoriranje javnih događaja poručivši da je od te južne pokrajine gora samo Hrvatska, gdje je problem ovisnosti o kocki najveći u Europi.

- Pokrajina Murcia je teritorij s najviše kladionica po broju stanovnika u Europi, nakon Hrvatske, s velikim problemima povezanim s kockom, rekao je Roberto Sotomayor iz Podemosa, prenosi španjolska agencija EFE. Sotomayor, 45-godišnji bivši profesionalni atletičar, kandidat je Podemosa za gradonačelnika Madrida na lokalnim izborima koji se održavaju 28. svibnja. 

Sotomayor je u ponedjeljak posjetio Murciju, autonomnu pokrajinu s 1,6 milijuna stanovnika, na čijem je sveučilištu govorio o opasnostima povezanim s klađenjem. S njim je ondje bila glasnogovornica regionalne podružnice Podemosa koja je u obraćanju medijima optužila predsjednika Murcije, te gradonačelnika grada Murcije, što su dopustili da sponzori lokalnog karnevala budu kladionice i kockarnice. 

- Time se zapravo sponzorira ovisnost o kocki. To je nedopustivo posebno ako znamo da je karneval javni događaj koji je plaćen novcem poreznih obveznika, rekla je glasnogovornica Maria Marin.

Predsjednik pokrajine i gradonačelnik Murcije su članovi dviju najvećih političkih stranaka u Španjolskoj, konzervativne Narodne stranke (PP) i Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), inače partnera hrvatskih HDZ-a i SDP-a u Europskom parlamentu.

Ograničenja kladionicama u sportu i u javnosti


Španjolska lijeva vlada je donijela zakon kojim od rujna 2021. nogometni klubovi, kao i oni iz ostalih sportova, ne smiju na dresovima nositi imena kladionica. Klubovi koji su ih imali u svom nazivu morali su ih izbaciti. Kladionice se ne smiju reklamirati niti na televiziji, osim u kratkom razdoblju tijekom noći.

- Oko 44,8 posto ovisnika o klađenju, koji zbog toga imaju problema, počeli su s time kao maloljetnici, upozorio je Sotomayor na sveučilištu u Murciji.

Španjolska vlada je uvela zabranu nakon što su tisuće mladih postale ovisne o klađenju, među kojima je i ono putem interneta, i nakon što su kockarnice počele nicati u blizini škola. 

S druge strane u Hrvatskoj dva najpopularnija nogometna kluba Dinamo i Hajduk za sponzore imaju kladionice, a i samo hrvatsko nogometno prvenstvo nosi ime po jednoj od njih. Kladionice se u Hrvatskoj reklamiraju u udarnim terminima na televiziji.

Psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike psihijatrije vrapče u Zagrebu, upozorio je prošle godine putem medija kako broj ovisnika o klađenju i kocki raste u Hrvatskoj. Ćelić, koji liječi ovisnike o klađenju, zalaže se za promjenu pravilnika o oglašavanju u Hrvatskoj kojim bi se zabranilo reklamiranje kompanija koje "perfidno i postepeno uvlače mlade u svijet kocke".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!