17:21 / 29.02.2020.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/IMS/HRT/I.Z.

Podgorica: prosvjed protiv zakona o vjerskim zajednicama

Foto: Stevo Vasiljevic/Reuters

Foto: Stevo Vasiljevic/Reuters

Foto: - / REUTERS

Srpska pravoslavna crkva tvrdi da je 70 posto crnogorskog stanovništva njihova pastva, i da su na ulice izveli četvrtinu crnogorskih građana.
Deseci tisuća ljudi na ulicama Podgorice. Najveći je to prosvjed protiv crnogorskog zakona o vjerskim zajednicama, koji je, smatra Srpska pravoslavna crkva, usmjeren protiv nje i njezine imovine. Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kaže - obnavlja se velikosrpski projekt.

Veliku procesiju od Hrama vaskrsenja do Nemanjinog grada prevodio je mitropolit iz Kijeva, Onufrij - čelni čovjek Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini, gdje također traje sukob između ruske i nacionalne autokefalne crkve, a iza kojeg se zrcale i geopolitički interesi Moskve.

Uz njegovu potporu, mitropolit Amfilohije ponovio je zahtjev crnogorskim vlastima.

-Da povuku onaj bezbožni, anticrnogorski, antisrpski, antieuropski, antivaseljenski zakon, da ga povuku, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski SPC-a Amfilohije.

Izglasani zakon  izazvao je imovinsko-pravni spor između crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve. Po njemu bi država dobila pravo raspolaganja nad svom crkvenom imovinom izgrađenom javnim sredstvima, ili starijom od 1918.

- To znači da taj zakon nama ukida dosadašnji stečeni pravni subjektivitet, predanje, tradiciju i dovodi nas u ravan sa ostalim vjerskim zajednicama, sa sektama, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Srpska pravoslavna crkva tvrdi da je 70 posto crnogorskog stanovništva njihova pastva, i da su na ulice izveli četvrtinu  crnogorskih građana.

- Vidite da je počelo narodu da oduzimaju čak i dušu, i crkve, i svetinje, i sve što je jedino preostalo. Danas se narod podigao i evo vidite, imate ovoliki broj ljudi, rekao je prosvjednik Matija Spasojević.

Među kojima neki, za razliku od međunarodne zajednice, Crnu Goru otvoreno ne priznaju kao državu.

- Zemlja Crna Gora postoji kao priroda! Kao gradovi, kao rijeke. A Crna Gora kao država ne postoji, kazao je prosvjednik Dragomir Drobnjak.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da se pitanje vjersko-imovinskih odnosa pokušava iskoristiti za novi nacionalistički projekt Beograda.

- Za nas nema nikakve dileme da su se pokrenuli, da kažem svi mehanizmi realizacije velikosrpskog državnog projekta u našem regionu i da je meta tog projekta i Crna Gora, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Inače je velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića ranih 90-ih spremno provodio i sam Đukanović, danas najdugotrajniji politički lider na Balkanu.

Pod njegovim vodstvom Crna Gora se 2006. odcijepila od Srbije, a nakon što ju je počeo uvoditi u NATO savez, u više je navrata tvrdio da ga nasilno ukloniti s vlasti žele Beograd - i Moskva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!