20:00 / 01.10.2018.

Autor: HRT

Podijeljena Makedonija - analiza Dragana Nikolića

-

-

Foto: - / -

Iako je izlaznost iznosila manje od minimalnih 50 posto, koliko je potrebno da referendum bude pravovaljan, premijer Zoran Zaev očekuje - da parlament potvrdi ''volju većine".
Dan nakon, kako su ga nazvali, povijesnog referenduma u Makedoniji, nije mnogo jasnije hoće li se i kako riješiti spor koji Makedonija i Grčka oko imena te bivše jugoslavenske republike vode već gotovo 30 godina. Iako je izlaznost iznosila manje od minimalnih 50 posto, koliko je potrebno da referendum bude pravovaljan, premijer Zoran Zaev očekuje - da parlament potvrdi ''volju većine".Mala izlaznost od samo 36 posto na ruku ide protivnicima sporazuma s Grčkom da se ime zemlje promijeni u Republika Sjeverna Makedonija. Od onih koji su izašli na referendum, više od 90 posto izjasnilo se za promjenu imena, što bi Makedoncima širom otvorilo vrata Europske unije i NATO-a.

Niska izlaznost bila je dovoljna za slavlje nacionalista pred Sobranjem. "Ovo je bila, jest i ostat će Makedonija", "Zaustavite grčki genocid" - poruke su to prosvjednika koji ne pristaju na kompromis. No vladajući tvrde drukčije. Predsjednik Vlade ustraje na ratifikaciji sporazuma s Grčkom, no za to mu treba dvotrećinska većina u Parlamentu - dakle najmanje 12 oporbenih glasova. Iako su na njegovoj strani Grčka, EU i NATO, padne li ratifikacija u Parlamentu, izgledni su izvanredni izbori.Makedonija se probudila duboko podijeljena, no to i nije neka novost. Dovoljno je vidjeti naslovnice novina. Na jednoj stoji: "Referendum je uspio, ali ne i izlaznost", a druga tvrdi da je izjašnjavanje naroda propalo. Spomenik Aleksandru Makedonskom u Skoplju i onaj u Solunu, najvećem gradu grčke Makedonije zasad još teško mogu koegzistirati, no bude li političke mudrosti na obje strane, tri desetljeća prijepora mogla bi postati prošlost. U protivnom, makedonska se agonija nastavlja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!