Podijeljeni republikanci ne uspijevaju izabrati predsjednika Kongresa

03.01.2023.

21:40

Autor: I.B./Hina

Američki Kongres

Američki Kongres

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zastupnici američkog Zastupničkog doma nisu u utorak u prvom krugu uspjeli izabrati predsjednika, nakon neuspjeha republikanca Kevina McCarthyja, što je prvi slučaj unatrag sto godina da se nije glatko izabrao čelnik te institucije.

Veliki favorit za nasljednika Nancy Pelosi, McCarthy (57) nije uspio smiriti pobunu skupine Trumpovih pristaša koji su ga ocijenili nedovoljno konzervativnim, što svjedoči o podjelama u stranci koja je oporba Joeu Bidenu.

Članovi Zastupničkog doma glasat će dok ne izaberu predsjednika.

Republikanci, koji su na izborima u studenom dobili većinu u donjem domu, najavili su da će provesti niz istraga o američkom predsjedniku, napose o njegovu upravljanju pandemijom.

No prije toga moraju se svakako dogovoriti o izboru predsjednika Zastupničkog doma.

Za izbor treće osobe po važnosti u američkoj politici, nakon predsjednika i podpredsjednika, potrebna je većina od 218 glasova.

Kevin McCarthy je dobio u prvom krugu 203 glasa, pošto je 19 Trumpovih pristaša odlučilo da će pokvariti veselje.

Izbor predsjednika Zastupničkog doma možda je samo pitanje sati... ili tjedana: godine 1856. zastupnici su se dogovorili tek nakon dva mjeseca i 133 kruga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!