08:44 / 06.12.2018.

Autor: HRT

Pogreb bivšeg predsjednika George H. W. Busha u Teksasu

-

-

Foto: - / -

Bush stariji bit će položen u grobnicu pored supruge Barbare s kojom je bio u braku 73 godine, sve do travnja ove godine kada je umrla.
Zrakoplov s tijelom nekadašnjeg američkog predsjednika Georgea H. W. Busha sletio je u Houston u Teksasu gdje će biti pokopan, nakon državnog ispraćaja u Washingtonu gdje su ga se okupljeni prisjetili kao državnika neuobičajene ljubaznosti.

Preminuo bivši predsjednik SAD-a George H. W. Bush


Bush, 41. američki predsjednik, preminuo je prošli tjedan u dobi od 94 godine te će nakon pogrebne ceremonije u Houstonu biti pokopan u predsjedničkoj knjižnici u College Stationu u Teksasu.

Bush stariji bit će položen u grobnicu pored supruge Barbare s kojom je bio u braku 73 godine, sve do travnja ove godine kada je umrla.

U Bijeloj je kući boravio od 1989. do 1993., vodeći zemlju tijekom završetka Hladnog rata i prvog Zaljevskog rata. Godine 1992. pobijedio ga je demokrat Bill Clinton.

"George H. W. Bush bio je američki posljednji veliki vojnik-državnik", rekao je predsjednički biograf Jon Meacham u govoru na ispraćaju u Washingtonu.
"Iskazao se u borbi protiv totalitarizma za vrijeme Hladnog rata. Suprotstavio se nepromišljenoj stranačkoj pristranosti u Washingtonu."

Predsjednik Donald Trump i četvorica njegovih prethodnika u Bijeloj kući bili su  u srijedu na državnom ispraćaju Georgea H. W. Busha, dajući rijetku sliku jedinstva u podijeljenoj Americi.

Donald i Melania Trump u prvom redu u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu na dvosatnoj svečanosti zajedno s trojicom bivših demokratskih predsjednika Barackom Obamom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom i njihovim suprugama Michelle Obamom, bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton i Rosalyn Carter. George W. Bush oprostio se od oca.

U emotivnom govoru prožetom humorom koji je završio u suzama, njegov sin George W. Bush, 43. predsjednik Sjedinjenih Država, prisjetio se velikog predsjednika, iznimno nadarenog diplomata i plemenitog čovjeka.

Tvoj visoki moral, iskrenost i široka duša ostat će s nama zauvijek, rekao je.

Princ Charles, njemačka kancelarka Angela Merkel, jordanski kralj Abdulah II. i kraljica Rania, poljski predsjednik Andrzej Duda u pratnji Lecha Walese te više drugih visokih dužnosnika iz inozemstva bili su među uzvanicima.

Nakon svečanog ispraćaja lijes prekriven američkom zastavom stavljen je u automobil koji ga je prevezao do vojne baze Andrews blizu Washingtona, odakle je predsjedničkim zrakoplovom odletio prema Teksasu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!