11:56 / 15.12.2018.

Autor: Hina

Pokret "žutih prsluka" u osjetnom padu, prosvjedi uglavnom mirni

-

-

Foto: - / -

Odaziv na prosvjede "žutih prsluka" u osjetnom je padu u čitavoj Francuskoj, gdje je u 18 sati bilo oko 66.000 prosvjednika dok ih je prošle subote u isto vrijeme bilo 126.000.
Odaziv na prosvjede "žutih prsluka" u osjetnom je padu u čitavoj Francuskoj, gdje je u 18 sati bilo oko 66.000 prosvjednika dok ih je prošle subote u isto vrijeme bilo 126.000, javlja France Presse.

Ovaj peti vikend nacionalnog prosvjeda bio je ispit za vladu nakon odluka Emmanuela Macrona koje su trebale zaustaviti neviđenu društvenu krizu rođenu na društvenim mrežama kako bi se izrazilo posvemašnje nezadovoljstvo predsjednikovom poreznom i gospodarskom politikom.

- Dan poslije u Parizu - samo trgovcima milijarda eura štete
- Francuska u strahu od sutrašnjih prosvjeda
- I danas neredi u Parizu; Macron traži kažnjavanje izgrednika
- VIDEO: Najmanje 224 osobe uhićene tijekom prosvjeda u Parizu
- Nova okupljanja "žutih prsluka" u Francuskoj, blokirana skladišta s naftom

U Parizu je prosvjedovalo tek nekoliko tisuća ljudi koji su uglavnom mirno izražavali svoje nezadovoljstvo, premda je u nekim gradovima bilo okršaja s policijom.

Predsjednik Macron je jučer je pozvao na "smirivanje stanja" i na "normalno funkcioniranje" zemlje, pošto je početkom tjedna najavio mjere kojima bi se trebala povećati kupovna moć stanovništva i zaustaviti društvena kriza kakve još nije bilo u zemlji.

U Parizu je bilo 2200 sudionika, a prije tjedan dana bilo ih je 10.000, navodi francusko ministarstvo unutarnjih poslova.

Oko podneva u Parizu je uhićeno 157 ljudi, među kojima je više od 100 pritvoreno, a pet je lakše ozlijeđeno. Prošlog tjedna u isto vrijeme bilo je 615 uhićenih i 82 pritvorena, objavilo je ministarstvo.

I u drugim gradovima je broj "žutih prsluka" zabilježio neobičan pad. U nekim gradovima ih je bilo i do deset puta manje nego prije sedam dana, kao što je bilo u Lyonu, gdje je prosvjedovalo 400 ljudi, a prošle subote ih je bilo 10.000.

U Bordeauxu je pak policija pobrojala 4500 ljudi, koliko ih je bilo i prošlog tjedna.

Isti broj "žutih prsluka" prosvjedovao je u subotu u središtu Toulousea, gdje su se prosvjednici sukobili s redarstvenim snagama, pri čemu je uhićeno 29 osoba. Devet osoba je lakše ozlijeđeno, među kojima dvojica redarstvenika.

U Marseilleu je prosvjedovalo 2.000 ljudi, većinom "žutih prsluka", ali i srednjoškolci i predstavnici udruge CGT koja se bori protiv nedostojnih uvjeta stanovanja.

U Bruxellesu je poslijepodne mirno prosvjedovalo između 400 i 500 belgijskih "žutih prsluka", pod budnim okom policije, doznaje se od tamošnje policije.
Redarstvene snage su uhitile šezdesetak ljudi, uglavnom zbog "remećenja javnog reda" i posjedovanja opasnih predmeta, koje su poslije pustile.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!