08:55 / 10.07.2020.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

"Pokretači nasilja u Beogradu su skupine bliske Vučićevoj stranci"

-

-

Foto: - / -

Bilo je šokantno preksinoć gledati ono što se u Srbiji događa, ali očekivalo se da će eruptirati građansko nezadovoljstvo, rekao je Kovačević.
Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 da su pokretači nasilja na prosvjedima u Beogradu bile skupine bliske vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

Sinoć mirniji prosvjedi u Srbiji, građani se distancirali od nasilja

- Bilo je šokantno preksinoć gledati ono što se u Srbiji događa, ali, s druge strane, očekivalo se da će u Srbiji eruptirati građansko nezadovoljstvo. Prvo zbog načina na koji su održani izbori, zatim zbog onoga što je prethodilo tome u proteklih osam godina, a to je jačanje osobne vlasti predsjednika Vučića, rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da su građani u pogledu koronavirusa stekli dojam da vlast njima manipulira, da manipulira podacima i ne govori istinu.

U Beogradu se događalo nasilje, ali jasno je da su pokretači nasilja skupine koje su puno dalje od opozicije, koje su zapravo bliske Vučićevoj stranci i koje je Vučić s vremena na vrijeme instrumentalizirao, smatra Kovačević.

- Prizori koje smo vidjeli nedvojbeno govore o prekomjernoj upotrebi sile od strane policije, ali isto tako o sasvim neopravdanom i nemotiviranom nasilju organiziranih huliganskih skupina, najvjerojatnije navijačkih skupina koje Vučić koristi kad mu je to potrebno, rekao je Kovačević.

Sinoć su pak, dodao je, održani mirni prosvjedi, u prvim redovima nije bilo tih huliganskih skupina, a kad su pokušali isprovocirati sukobe s policijom, tome su se građani suprotstavili.

Kovačević pretpostavlja da će Europska unija razmisliti o načinu svoje podrške Srbiji.

On smatra da je opozicija u Srbiji pogriješila što nije izašla na izbore, pa makar i razjedinjena. Sad se govori o mogućem zajedničkom nastupu pozicije, dodao je.

Kovačević je rekao da SAD i Europa imaju zajednički interes - da Srbija prizna Kosovo, ali je SAD za razmjenu teritorija, a Europa protiv.

- Rusija je protiv sporazuma između Srbije i Kosova, rekao je Kovačević.

- Tu je i Kina koja nije toliko izravno zainteresirana, ali isto tako ne priznaje Kosovo, dodao je.

Kovačević je poručio i da je za građane Srbije Europska unija jedina perspektiva koja im jamči blagostanje i stabilnost.

Sutra je 25. obljetnica genocida u Srebrenici, koji Srbija i Republika Srpska još uvijek ne priznaju.

- Dio građana Srbije i dio političkih elita je potpuno svjestan odgovornosti Srbije za ratove u bivšoj Jugoslaviji i za genocid u Srebrenici, a dio široke javnosti i političkih elita u Srbiji nije spreman priznati da je ta politika bila zločinačka i, osobito, nije se spreman pomiriti s činjenicom da je u kratkom razdoblju Srbija izgubila tri rata, rekao je Kovačević.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!