Pokušaj atentata na bugarskog državnog odvjetnika

01.05.2023.

20:07

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Borislav Sarafov

Borislav Sarafov

Foto: NOVA TV / BGNES / REUTERS / NOVA TV / BGNES / REUTERS

Bugarski državni odvjetnik Ivan Gešev u ponedjeljak je prošao neozlijeđen u eksploziji bombe na autocesti kojom je prolazila njegova štićena kolona, a vlasti su to okvalificirale kao pokušaj atentata.

Ivan Gešev "je bio meta pokušaja atentata, to nije bilo samo puko zastrašivanje", rekao je novinarima njegov pomoćnik Borislav Sarafov.

Vlasti su potvrdile da se štićena kolona državnog odvjetnika oko 11. 30 sati po mjesnom vremenu kretala u pravcu Sofije, kada je između grada Samokova i bugarske prijestolnice na ugibalištu uz autocestu eksplodirala bomba.

Prema policiji, bomba je eksplodirala ispred jednog vozila u koloni.

- Bomba nije samo sadržavala tri kilograma TNT-a, već i gelere, rekao je Stefanov.

- Radi se o atentatu kojeg su pripremili profesionalci i koji je očigledno dobro izveden, dodao je.

Gešev i njegova obitelj, koji su bili u blindiranom vozilu, izbjegli su eksploziju "igrom sudbine", rekao je Sarafov.

Terorizam


Tužiteljstvo je otvorilo istragu o činu terorizma. Uzorci bombe dani su na detaljnu analizu.

Tisuće Bugara je 2020. mjesecima prosvjedovalo protiv navodne korupcije vlade premijera Bojka Borisova. Na ulicama se tada zdušno tražila i ostavka Geševa.

Državni odvjetnik godinama slovi kao kontroverzna osoba. Njegov mandat traje do 2026., a optužuje ga se da štiti ljude na visokim položajima i da ometa istrage o mogućim korupcijskim radnjama.

Nakon velikih prosvjeda Bugarska je ušla u razdoblje političke nestabilnosti.

Početkom travnja su u Bugarskoj održani izbori, peti u posljednje dvije godine, koji nisu iznjedrili jasnu većinu pa će Bugari možda ponovo morati na birališta već ovo ljeto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!