Pokušaj puča na Haitiju

08.02.2021.

07:28

Autor: T.D./Hina

Pokušaj puča na Haitiju

Pokušaj puča na Haitiju

Foto: Jeanty Junior Augustin / REUTERS

Haićanske vlasti privele su u nedjelju 23 osobe, među kojima i suca Vrhovnog suda, te visokog policijskog dužnosnika, zbog njihove uloge u navodnom pokušaju svrgavanja predsjednika Jovenela Moisea.

Premijer Joseph Jouthe rekao je na konferenciji za novinare u svojoj privatnoj rezidenciji kako su kod privedenih pronađeni novac, te oružje, te kako su zavjernici imali za cilj ubiti Moisea.

Ranije u nedjelju, antivladini demonstranti u Port-Au-Princeu sukobili su se s policijom koja je odgovorila suzavcem. Bilo je i uličnih prosvjeda protiv Moisea u nekim drugim gradovima.

Navodni pokušaj puča dolazi u trenutku kada su Moiseove pristaše i protivnici upleteni u spor oko toga kada je njegov mandat započeo, a time i kada će završiti.

Naime, na Haitiju predsjednički mandati traju pet godina i uvijek počinju 7. veljače, nakon izbora. Predsjednički izbori u listopadu 2015., na kojima je Moise izabran u prvom krugu, poništeni su zbog prijevare. 

Godinu dana kasnije proglašen je pobjednikom u drugom krugu ponovljenih izbora i konačno je položio zakletvu 7. veljače 2017. godine.

Moise tvrdi kako je njegov mandat počeo 2017. godine i nastavit će se još godinu dana, dok je prema tvrdnjama njegovih protivnika, Moiseov mandat započeo je u veljači 2016. i stoga je završio u nedjelju.

Predsjednik je izjavio da će predati vlast pobjedniku na izborima, ali neće odstupiti dok mu mandat ne istekne 2022. godine.

Haiti je teško pogođen ekonomskom krizom koju je pogoršala pandemija koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!