Policajac priznao da je uskratio građanska prava Georgeu Floydu

17:27 / 15.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Derek Chauvin

Derek Chauvin

Foto: Pool / REUTERS

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin priznao je u srijedu na saveznom sudu u Minnesoti da je prekršio građanska prava Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom uhićenja koje je završilo njegovom smrću, promijenivši svoj iskaz iz rujna, kada je kazao da se ne osjeća krivim po toj točki optužnice.

Chauvinu (45) prijeti maksimalna kazna doživotnog zatvora, premda bi tužitelji mogli tražiti blažu kaznu jer je priznao krivnju.

Chauvin je na državnom sudu već osuđen na 22 i pol godine zatvora za Floydovo ubojstvo 2020. godine.

Floyd je umro prilikom uhićenja jer mu je Chauvin devet minuta klečao na vratu, što je mobitelom snimio prolaznik.

To je šokiralo cijeli svijet i potaknulo jedan od najvećih prosvjednih pokreta u SAD-u posljednjih desetljeća.

Chauvin i još tri policajca, Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao, uhitili su Floyda zbog sumnje da je koristio lažnu novčanicu od 20 američkih dolara.

Lane, Kueng i Thao optuženi su na državnom sudu da su pomogli u njegovu ubojstvu i suđenje će im početi u ožujku.

Osim na državnoj razini, sva četvorica optužena su i na federalnoj razini da su Floydu uskratili njegova građanska prava jer mu nisu pružili medicinsku pomoć.

Chauvin je također optužen na federalnoj razini da je prekršio Floydovo pravo da ne bude neopravdano priveden korištenjem prekomjerne sile. Thao i Kueng optuženi su na saveznoj razini da su prekršili Floydovo pravo da ne bude neopravdano priveden time što nisu intervenirali i maknuli Chauvina dok mu je klečao na vratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!