23:44 / 05.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Policajci iz Buffala istupili iz postrojbe zbog suspenzije kolega

Foto: WBFO/REUTERS

Foto: WBFO/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Video iz Buffala pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njime prije nego što ga drugi policajac odvede.
Svih 57 pripadnika taktičke jedinice policije grada Buffala u državi New York istupilo je iz te postrojbe u znak prosvjeda protiv suspenzije dvojice njihovih kolega koji su snimljeni kako su na tlo gurnuli 75-godišnjeg prosvjednika, izvijestili su lokalni mediji.

Dvojica policajaca iz Buffala suspendirana su bez plaće jučer nakon što se pojavio videozapis u kojem na tlo guraju 75-godišnjeg muškarca, dok se prosvjedi zbog policijskog ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda nastavljaju desetu noć za redom.

Lokalni mediji prenijeli su izjavu predsjednika udruge policajaca Buffala Johna Evansa da su policajci samo radili svoj posao te da su njihove kolege iz jedinice istupili iz te specijalne postrojbe prosvjedujući zbog odnosa prema njima. Policajci, međutim, ostaju u policijskoj službi, izvijestili su lokalni mediji. 

Videozapis koji je snimio novinar lokalne radio postaje WBFO i objavio na svojoj web stranici i Twitteru pokazuje kako sijedi muškarac prilazi interventnim policajcima. Jedan ga policajac gura palicom, a drugi rukom. Krv kreće curiti iz muškarčeve glave.

- Jako me uznemirila snimka. Nakon mirnih prosvjeda i nekoliko sastanaka mene, vodstva policije i članova zajednice, večerašnji događaj bio je obeshrabrujući, rekao je gradonačelnik Buffala, Byron Brown.

Video iz Buffala pokazuje kako većina policajaca odlazi nakon što muškarac padne, iako se policajac koji ga je gurnuo palicom počinje naginjati nad njime prije nego što ga drugi policajac odvede. Čuje se da je netko pozvao hitnu.
Radio postaja je izvijestila da su dva liječnika došla i pomogla ozlijeđenom muškarcu. Policija je kasnije rekla da se muškarac ozlijedio nakon što se poskliznuo i pao. No nakon što je pogledao video, šef policije u Buffalu, Byron Lockwood, naredio je istragu i suspendirao dvojicu policajaca, rekao je Brown.

Dodao je da je 75-godišnja žrtva u stabilnom, no u ozbiljnom stanju u bolnici u Buffalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!