08:46 / 01.03.2018.

Autor: I.M./HRT/Hina

Policija mirno deblokirala većinu cesta u BiH

-

-

Foto: - / -

Nekoliko stotina pripadnika udruga koje okupljaju bivše vojnike Armije BiH i HVO-a blokiralo je prometnice svih većih gradova u Federaciji BiH.
Bosanskohercegovačka policija deblokirala je rano jutros većinu prometnica koje su sinoć zapriječili razvojačeni branitelji, a zatvoren je ostao jedino prilaz Tuzli iz pravca Orašja.

Policija nije koristila silu jer su se prosvjednici nakon kraćih pregovora pristali povući. Nakon više od dvadeset sati ponovo je uspostavljen promet iz pravca Bosanskog Broda prema Zenici i Sarajevu te između Sarajeva i Mostara. Blokiran je ostao prilaz Tuzli iz pravca Orašja.

Zbog prosvjeda nekoliko stotina branitelja Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bile su blokirane stotine osobnih vozila, autobusa i kamiona a tisuće putnika noć su proveli na iznimo niskim temperaturama.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare oko ponoći predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je prosvjednike na pregovore, no oni nisu odgovorili pa je nejasno kako će se stvari dalje razvijati.

Prosvjednici traže posebne naknade za nezaposlene bivše branitelje, jedinstveni registar branitelja i ujedinjavanje oko 1600 braniteljskih udruga.

Dopisnik Hine Ranko Mavrak iz Sarajeva u izjavi za Studio 4 komentirao je kako je ovo tipična bosanskohercegovačka priča. Ova skupina koja je organizirala prosvjede nije se identificirala, ne zna se točno koga predstavljaju i što je najbitnije - ignorirali su poziv iz vlade koji im je upućen sinoć oko ponoći na pregovore i dalje odbijaju bilo koju komunikaciju, ultimativno traže ispunjenje svojih zahtjeva, rekao je Mavrak.

Riječ je od oko 50 tisuća razvojačenih branitelja koji su nezaposleni i nemaju nikakva primanja. Traže da im se iz proračuna osiguraju sredstva na ime naknade za nezaposlene. Premijer Novalić iznio je podatak da se na entitetskoj razini za različite naknade za branitelje izdvaja 330 milijuna eura.

To je velik novac. BiH je poznata po tome što najviše izdvaja za tu kategoriju svog stanovništava, a taj se novac krajnje neracionalno troši, mišljenja je Mavrak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!