Policija: Napad na supruga Nancy Pelosi nije bio slučajan

29.10.2022.

07:16

Autor: M.M./HRT/Hina

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Napad na supruga predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u San Franciscu nije bio slučajan, izvijestila je policija u petak.

To nije bio slučajan čin. Bio je namjeran, rekao je šef policije San Francisca William Scott na konferenciji za novinare odbivši komentirati moguće motive napada.

Paul Pelosi napadnut je usred noći u obiteljskom domu u San Franciscu, u kojem živi s čelnicom američkog Zastupničkog doma, dok je njegova supruga boravila u glavnom gradu Washingtonu. 

- Kroz otvorena vrata kuće vidjeli su gospodina Pelosija i gospodina DePapea kako se na podu bore, svaki s rukom na čekiću. Policajci, još uvijek izvan kuće, naredili su obojici da spuste čekić na pod. Gospodin DePape odmah je istrgnuo čekić iz ruke gospodina Pelosija i njime ga napao. Tada su policajci ušli, svladali napadača, razoružali ga, oduzeli mu čekić i priveli ga, rekao je William Scott, šef policije San Francisca.

Uhićeni 42-godišnji David DePape sumnjiči se za pokušaj ubojstva, napad smrtonosnim oružjem, napad na stariju osobu i provalu u dom te još nekoliko manjih nedjela.

Paul Pelosi zadobio je frakturu lubanje od nekoliko udaraca čekićem te više ozljeda ruku i šake. Pružena mu je liječnička pomoć u bolnici i prema riječima glasnogovornika njegove supruge - trebao bi se oporaviti.

Nancy Pelosi žurno je stigla privatnim zrakoplovom u San Francisco kako bi posjetila napadnutog supruga.

Prema nekim informacijama napadač je ušao u njihovu kuću s čekićem i vikao "Gdje je Nancy?", što daje naslutiti da je čelnica Zastupničkog doma zapravo bila prava meta napada.

video thumb

Biden osudio napad na supruga Nancy Pelosi

Predsjednik Joe Biden, koji javno istupa u kampanji za skore parlamentarne izbore, dao je izjavu uz oštru osudu napada.

- Odmah sam se čuo s Nancy, pomogao da joj se omogući let zrakoplovom kako bi posjetila supruga u bolnici. Upravo putuje. Sve ste vidjeli na vijestima, napadnut je u svojem domu. Rekla mi je da je sada dobro, operiran je i oporavlja se. Dobrog je raspoloženja, rekao je Biden.

Biden je podsjetio na juriš i upad u američki Kongres 6. siječnja prošle godine, kada su napadači isto uzvikivali: "Gdje je Nancy?!" Napad se dogodio 10 dana uoči takozvanih međuizbora u SAD-u, biranja parlamentarnog saziva, koji se održavaju uvijek na sredini mandata aktualnog predsjednika. Velik su test za Bidenove i Pelosine demokrate, u trenutku kada potpora predsjedniku iznosi samo 40-ak posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!