13:09 / 25.09.2020.

Autor: P.F./HRT

Policija napad u Parizu tretira kao teroristički čin

Foto: GONZALO FUENTES/Reuters

Foto: GONZALO FUENTES/Reuters

Foto: - / REUTERS

Tri osobe su ozlijeđene, a jedna je u teškom stanju, javlja Le Parisien.
Policija kao teroristički čin tretira napad izveden u petak blizu bivšeg ureda satiričkog časopisa Charlie Hebdoa u kojem je izbodeno najmanje dvoje ljudi, a koji su islamistički militanti napali prije pet godina.

Policija je objavila da je uhićena jedna osoba. Radio Info prenosi da je u pritvoru još jedan osumnjičeni.

Premijer Jean Castex je ranije izjavio da su izbodene četiri osobe, no policijski izvor je kasnije rekao da se radi o dvoje ljudi, od kojih je jedan teško ozlijeđen.

- Bio sam u uredu. Čuo sam vriske na cesti. Pogledao sam kroz prozor i vidio ženu kako leži na tlu. Ugledao sam drugog susjeda kako leži i pritekao im u pomoć, izjavio je očevidac.

Policija je priopćila da je jedna osoba uhićena kod opere Bastille. Radio Europe 1 je, pozivajući se na policijske izvore prenio da je uhićen 18-godišnjak otprije poznat službama sigurnosti.

Jedan policijski izvor izjavio je da je na licu mjesta pronađena mačeta, a drugi da se radi o sjekiri za meso.

Incident istražuje protuteroristički odjel tužiteljstva.

U Parizu je 2. rujna počelo suđenje protiv 14 ljudi optuženih za sudjelovanje u napadu na Charlie Hebdo u siječnju 2015. u kojem je ubijeno 12 osoba.

Na sudu je rečeno da je motiv napada bila osveta časopisu koji je objavio uvredljive karikature proroka Muhameda.

Policija je ranije ovoga tjedna preselila šefa ljudskih resursa u Charlie Hebdou iz njegova doma nakon što je primio prijetnje smrću.

Televizijske snimke u petak prikazuju vozila hitne pomoći, vatrogasna i policijska vozila oko nekadašnjih prostorija Charlie Hebdoa.

Lokalne vlasti pozvale su stanovnike da izbjegavaju sjeveroistočni dio Pariza gdje traje policijska akcija.

Pariški metro obustavio je linije u tom dijelu grada, a djeca isprva nisu mogla izlaziti iz škola, rekao je gradski dužnosnik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!