11:57 / 13.12.2018.

Autor: P.F./D.M./HRT

Policija 'neutralizirala' napadača iz Strasbourga

Foto: screenshot Franceinfo

Foto: screenshot Franceinfo

Foto: - / -

Za Cherifom Chekattom (29) tragale su stotine policajaca i vojnika, a uključile su se i njemačke i švicarske snage jer se sumnjalo da je terorist već napustio Francusku.
Policija je 'neutralizirala' terorista koji je na adventskom sajmu u Strasbourgu ubio dvije i ranio više od 10 osoba, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. Cherif Chakatt ubijen je u četvrti Neudorf, nakon što je policijska operacija pokrenuta oko 21 sat.
Reuters je prije toga objavio da su se čula najmanje tri pucnja u toj četvrti u kojoj je bila pokrenuta opsežna policijska akcija. Cherif Chakkat otvorio je vatru na policajce koji su odgovorili i ubili ga, rekao je Castaner.

Njemačka i francuska policija love napadača iz Strasbourga i njegova brata

Danas je uhićena i peta osoba bliska Cherifu Chekattu, doznaje se od pariškog državnog odvjetništva. Nije riječ o članu njegove obitelji. Roditelji Cherifa Chekatta i dvojica braće pritvoreni su već u noći na srijedu. Chekatt ima podeblji kriminalni dosje, a pretpostavlja se da se radikalizirao u zatvoru.  Njegov policijski portret prikazuje bradatog muškarca sjevernoafričkog podrijetla te mu se na sredini čela vidi modrica od molitvi. Policiji su trebali mjeseci da uhvate Salaha Abdesalama, glavnog osumnjičenog za napade na Pariz 2015., kojeg su pronašli u stanu u Bruxellesu.

Velika policijska operacija u strasbourškoj četvrti Neudorf

Danas je izvršena velika operacija elitnih postrojbi francuske policije RAID u četvrti Neudorf u Strasbourgu gdje se prije dva dana izgubio trag Cherifu Chekattu. Teško naoružani policajci sa štitovima i automatskim oružjem napredovali su u skupinama u ulici Epinal i ulazili u kuće. "Riječ je o provjeri kakvih je bilo nekoliko u posljednjih 36 sati. Ovo nije potjera i ne želim ništa predviđati, pustimo da se istraga nastavi", rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner u Senatu. Castaner je također objavio da će se božićni sajam u Strasbourgu ponovno otvoriti u petak.

Francuska vlada pozvala "žute prsluke" da ne prosvjeduju ovaj vikend

"Nećemo zabraniti prosvjede u subotu", rekao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux. Umjesto toga, Griveaux je pozvao "žute prsluke" da ne prosvjeduju, uz riječi da je na njima odluka o tome, naglasivši pritom da je ljudima pametnije brinuti se o svojim kompanijama prije kraja godine. Zabrana ne bi bila razumna odluka, dodao je Griveaux, jer neće spriječiti ljude da uništavaju i kradu. Prosvjednici u žutim reflektirajućim prslucima održali su prosvjede i blokirali ceste diljem Francuske od sredine studenog, prvotno protestirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!