Policija pretresla Bolsonarov dom pod sumnjom da je krivotvorio Covid potvrde

03.05.2023.

22:35

Autor: M.Š./Hina/HRT

Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro

Foto: Adriano Machado / REUTERS

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, u čijem je domu u Braziliji u srijedu izvršen pretres, odlučno je zanijekao bilo kakvo sudjelovanje u krivotvorenju potvrda o cijepljenju protiv Covida. 

- Iznenadio me pretres (...) Ništa nisam krivotvorio. Nisam se cijepio i točka, rekao je bivši predsjednik države (2019.-2022.), krajnji desničar, novinarima ispred svoje rezidencije u brazilskome glavnom gradu.

- Svi građani su jednaki pred zakonom, ali izvesti pretres u domu bivšeg predsjednika to je samo radi medijske pozornosti, rekao je.

Savezna policija priopćila je da je izvršila 16 pretresa u Rio de Janeiru i u Braziliji u okviru razotkrivanja "kriminalne mreže" za koju sumnja da je "unosila lažne podatke o cijepljenju protiv covida u javnozdravstvene sustave". Bolsonarovo ime ne spominje izrijekom.

Lažne potvrde o cijepljenju "koristile su se kako bi se zaobišle restrikcije što su ih uvele vlasti u Brazilu i u Sjedinjenim Državama", navodi se u priopćenju.

Kako pišu brazilska glasila, policajci su priveli Maura Cida, bivšeg Bolsonarova pobočnika, vojnika koji mu je bio desna ruka tijekom mandata.

Bolsonaro je tijekom mandata neprestano kritizirao cjepiva protiv Covida, a više puta je isticao da se neće cijepiti protiv virusa koji je odnio više od 700.000 života u Brazilu.

Zabavljao je javnost izjavom da Pfizerovo cjepivo može "pretvoriti ljude u krokodile" zbog eventualnih nuspojava.

Jair Bolsonaro (68) kojeg je na predsjedničkim izborima u listopadu porazio socijalist Inacio Lula da Silva, nakon toga je tri mjeseca proveo na Floridi, a Brazil je napustio dva dana prije inauguracije svog nasljednika.

Covid potvrda je tada bila obvezna za ulazak u SAD.

- Kada sam putovao u SAD nikad od mene nisu tražili Covid potvrdu, rekao je Bolsonaro za Jovem Pan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!