Policija priznala pogrešku u postupanju tijekom masakra u Texasu

21:44 / 27.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Steven McCraw

Steven McCraw

Foto: Omar Ornelas/El Paso Times/USA Today / REUTERS

Policija je donijela pogrešnu odluku čekajući pojačanje gotovo sat vremena prije no što je ušla u učionicu gdje je napadač ubio 19-ro djece i dvoje učitelja, priznala je američka policija u petak nakon niza kritika upućenih snagama sigurnosti. 

Preživjeli, uključujući djecu, zvali su 911 za policijsku pomoć dugo nakon što je 18-godišnji Salvador Ramos ušao u školu s AR-15 poluautomatskom puškom. U to vrijeme policajci su bili u hodniku ispred učionice čekajući pojačanje, objavio je na konferenciji za novinare Steven McCraw, direktor Odjela za javnu sigurnost savezne države Texas. Dodao je da je to bila pogrešna odluka.

Netko koga on nije identificirao zvao je 911 više puta, počevši u 12:03 sati po lokalnom vremenu, kazavši policiji da ima nekoliko mrtvih i osam do devet preživjelih učenika. Jedan učenik nazvao je u 12:47 i rekao policiji da dođe odmah.

- Policajci nisu ušli u učionicu do 12:50, rekao je McCraw, kad su snage sigurnosti iskoristile ključ od domara da otvore zaključana vrata i ubiju Ramosa.

Konvencija lobista za oružje u Houstonu

Inače, u Houstonu u Teksasu upravo se održava godišnja konvencija lobista za oružje. Okupljenima koji se bore za pravo na nošenje oružja trebao bi se obratiti bivši američki predsjednik Donald Trump. Tijekom svojeg mandata on nije želio ograničiti posjedovanje oružja. Ispred dvorane u kojoj se održava konvencija prosvjeduju Amerikanci koji zagovaraju strože zakone o oružju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!