14:57 / 26.12.2018.

Autor: HRT

Policija: Spriječit ćemo prosvjede u Banjoj Luci; Dodik: Šokiran sam

Dragan Lukač, foto: RTRS

Dragan Lukač, foto: RTRS

Foto: - / -

Ministar se svađao s novinarima i tvrdio da policija jučer nije tukla građane, uključujući malu djecu. No videosnimke dokazuju kako se upravo to dogodilo.
Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske u BiH Dragan Lukač izjavio je da će skupini "Pravda za Davida" zabraniti nastavak prosvjeda u Banjoj Luci, a novinarima koji su izvještavali s prosvjeda poručio je da govore gluposti.

- Davor Dragičević, Davidov otac: Policija u sprezi s tužiteljstvom 

Policija je jučer uhitila Davora Dragičevića, oca mladića Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u ožujku, i rastjerala pripadnike skupine koji već mjesecima prosvjeduju na središnjem trgu u Banjoj Luci tražeći istragu o tom slučaju.

- Ako ponovno pokušaju organizirati skup, svjesno će ući u sukob s policijom, a nikomu u ovoj državi nije dopušteno tući policiju, rekao je Lukač na konferenciji za novinare.

Ministar se svađao s novinarima i tvrdio da policija jučer nije tukla građane, uključujući malu djecu. No videosnimke dokazuju da se upravo to dogodilo.

Lukač ustraje u tvrdnji da David Dragičević nije zlostavljan niti otet niti su ga ubili policajci, a kao ključni argument za to naveo je povlačenje hrvatskog odvjetnika Ante Nobila iz odvjetničkog tima koji je zastupao skupinu "Pravda za Davida". Policijsku akciju opravdavao je brojnim pozivima građana koji su navodno tražili da se taj prostor raščisti, a pozvao se i na žrtve rata te održavanje novogodišnjeg koncerta.

Tvrdi i da je Davor Dragičević odbio poziv za saslušanje pa je morao biti uhićen, a kuća mu je pretražena kako bi se provjerilo ima li u njoj kakvog oružja. U pretrazi nije ništa pronađeno. Ministar policije optužio je odvjetnike Davora Dragičevića za širenje laži. Za pripadnike skupine "Pravda za Davida" ustvrdio je da je vode kriminalci i krijumčari droge te "neki koji se predstavljaju kao novinari".

Dodik: Suosjećam zbog Davida, ali se zakoni moraju provoditi

Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, izjavio je za Srnu (novinsku agenciju Republike Srpske) da duboko suosjeća s obitelji Davida Dragičevića, ali i da je razočaran brzinom kojom tužiteljstvo vodi taj slučaj.

- Nesretna je okolnost to što je pod udar zakona došao otac koji je izgubio sina. Ali u bilo kojoj državi zakon ga ne bi prepoznavao kao oca koji je izgubio sina, već kao građanina koji se ogriješio o zakon.

- Nisam se oglašavao jučer jer sam odmah nakon što je Dragičević priveden dobio informaciju da je sve učinjeno prema zakonu. Isto tako, informiran sam da su i događaji koji su slijedili, a koje smo pratili putem medija - dio policijsko-tužiteljske akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću govoriti, rekao je Dodik upitan da prokomentira jučerašnje događaje u Banjoj Luci.

- Moram priznati da sam šokiran scenama u kojima su se jučer na Trgu vidjele majke s malom djecom. Pitam sve u Republici Srpskoj - tko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije, istaknuo je Dodik, a prenosi RT RS-a.

Naglasio je da neki od tih političara "žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu igrati kakvu-takvu ulogu". Ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni igrati se s institucijama države. Pitam sve u RS-u, regiji, ali i svijetu, koja bi policija dopustila da bilo tko nekažnjeno napada ili tuče njezine pripadnike tijekom obavljanja svojih ustavnih i zakonskih obaveza, rekao je, među ostalim, Dodik za Srnu.

Primjedbe je imao i na delegaciju EU-a u BiH koja je zatražila pojašnjenje o razlozima privođenja i policijskog nasilja nad prosvjednicima. Dodik tvrdi da je to nediplomatsko i nedopustivo miješanje u unutarnje poslove.

Vučić i Stefanović: Nije istina da su srbijanske snage bile na prosvjedu u Banjoj Luci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je kako je notorna laž da je policija Srbije bila na jučerašnjem prosvjedu protiv uhićenja Davora Dragičevića.

Ne miješamo se u unutarnje stvari drugih država ili njihovih entiteta, izjavio je.

Malo prije toga oglasio se i srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović i rekao da pripadnici  MUP-a Srbije nisu bili na prosvjedu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!