19:25 / 13.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Slavica: Napadač na YouTubeu objavio niz uznemirujućih videa

Javljanje Branke Slavice

Javljanje Branke Slavice

Foto: HTV / HRT

Policija i dalje traga za napadačem koji je ispalio dimne bombe i upucao deset putnika u njujorškoj podzemnoj željeznici, a gradonačelnik, bivši policajac, obećao je da će osumnjičeni Frank James biti priveden pravdi.

Napad se dogodio u utorak ujutro u vrijeme odlaska na posao, u podzemnoj stanici brooklynske četvrti Sunset Park. Uz deset ljudi ozlijeđenih u pucnjavi, njih još 13 je ozlijeđeno u paničnom bijegu sa stanice. Petero ozlijeđenih je u teškom, no stabilnom stanju, a očekuje se da će svi preživjeti.

Ovaj napad posljednji je u nizu nasilnih činova u američkom podzemnom prometu i velik izazov za gradonačelnika Erica Adamsa koji je u kampanji obećao borbu protiv kriminala i zaustavljanje pada broja putnika željeznicom. Njujorška policija prvotno je imenovala Franka Jamesa, muškarca koji je na mjestu zločina ostavio ključeve iznajmljenog kombija, "osobom od interesa". U srijedu je policija potvrdila da je James osumnjičen za masovnu pucnjavu.

Gradonačelnik Eric Adams u srijedu nije potvrdio je li James djelovao sam. Njujorška policija, federalne i državne agencije surađuju, rekao je. Uvjeren je da osumnjičenik biti priveden što je prije moguće.

Vlasti su objavile da je James iznajmio vozilo u Philadelphiji, pa ga parkirao u Brooklynu u blizini stanice gdje je izveo napad. Vjeruje se da je osumnjičeniku oružje zaglavilo uslijed pucnjave, što je spriječilo veću tragediju. Policija nudi nagrade do 50 tisuća dolara za informacije koje bi mogle dovesti do njegovog uhićenja.

Njujorška policija objavila je u utorak da ne tretira ovaj napad kao čin terorizma. Ne zna se koji bi mogao biti motiv napadača, no istražitelji su otkrili niz objava na društvenim mrežama u kojima spominje beskućništvo i gradonačelnika Adamsa.

- Što je njegov motiv, u ovom trenutku nije jasno. Nema kriminalnu prošlost, nije kazneno evidentiran, no na YouTube kanalu ima cijeli niz njegovih uznemirujćih video u kojima ljutito komentira brojne društvene pojave, između ostalih kritizira aktualnog gradonačelnika New Yorka, Erica Adamsa, izvijestila je u javljanju u središnjem Dnevniku HTV-a naša reporterka Branka Slavica

Dodaje da ga susjedi opisuju kao usamljenika, kao neugodnu osobu, no kažu da je teško da je zbog svoje fizičke spremnosti bio spreman za takav napad. 

- Dobra vijest danas jest da niti jedna od žrtava nije životno ugrožena, ističe dodajući da je ponuđena i novčana nagrada za podatke o njegovu prebivalištu. Puno policije je danas na ulicama New Yorka, no danas velike gužve diljem grada, kao da se jučer nije dogodio najveći napad u povijesti podzemne željeznice u tome gradu, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!