16:47 / 02.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Policija u BiH na tragu stotinama kriminalaca

BiH policija, ilustracija

BiH policija, ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Gotovo dvije tisuće osoba iz BiH koristilo je mrežnu aplikaciju Sky i kriptirane telefone za dogovore o počinjenju kaznenih djela, no svi oni sada će biti identificirani nakon probijanja njene zaštite i već su uslijedila uhićenja, potvrdio je u  ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci Lukač je potvrdio kako su uhićenja 19 pripadnika organizirane kriminalne skupine s područja istočne Bosne, koja su provedena u utorak, upravo rezultat otkrivanja tragova u aplikaciji Sky. Sve uhićene tereti se za ilegalnu trgovinu narkoticima te oružjem i vojnom opremom.

U zadnje vrijeme imamo pristup mnogim informacijama kojima do sada nismo imali. Neka uhićenja smo proveli na temelju aplikacija koje su kriminalci koristili i mislili da su zaštićeni. Sky aplikacija se koristi više od 10 godina, a prema našim podacima u BiH ju je koristilo oko dvije tisuće osoba, kazao je Lukač.

Pojasnio je kako je razbijanje organiziranih kriminalnih skupina u BiH počelo uz suradnju s Europolom, a traga se i za osobama za koje se opravdano sumnja da su umiješane u niz ubojstava u BiH i regiji.

Poručio je kako će policijske agencije u BiH kad-tad doći do svih identificiranih počinitelja kaznenih djela među kojima, kako je potvrdio, ima i policajaca.

- To im neće biti oprošteno, kazao je Lukač. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!