20:10 / 30.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Policija u Bihaću zatvorila migrantski kamp, neki krenuli ka Hrvatskoj

Ilustracija (Filip Kos/PIXSELL)

Ilustracija (Filip Kos/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Sada slijede koraci koji bi trebali voditi i zatvaranju kampa "Miral" u Velikoj Kladuši.
Policija Unsko-sanske županije zatvorila je kamp za smještaj ilegalnih migranata koji se nalazio u središtu Bihaća premjestivši sve osobe koje su se tamo nalazile u kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara.

-
Od večeras nema više niti jednog migranta u prihvatnom centru 'Bira', potvrdio je u večernjim satima Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije dodajući kako je kako je premještanje migranata proteklo bez poteškoća.

Osamdesetak maloljetnika koji su se nalazili u centru smještenom u krugu nekadašnje tvornice  'Bira' premješteno je u novoformirani centar u naselju Borići, a stotine odraslih novi su krov nad glavom dobili u kampu "Lipa" no neki od njih odmah su odlučili nastaviti put ka granici s Hrvatskom dok se manja skupina odlučila prebaciti u Sarajevo.

Odluku o zatvaranju "Bire" u kojoj je u protekle dvije godine stalno boravilo nešto više od tisuću migraata donijela je početkom tjedna županijska vlada.

Ministar policije Kljajić istaknuo je kako se u tom razdoblju potvrdilo da su loša rješenja smještati migrante u središta urbanih zona.

Sada slijede koraci koji bi trebali voditi i zatvaranju kampa "Miral" u Velikoj Kladuši.

U BiH trenutačno boravi više od sedam tisuća ilegalnih migranata koji nastavljaju pristizati preko slabo kontrolirane granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija upozorio je kako taj problem neće biti lako riješiti, posebice dok se u samoj zemlji ne usvoji jedinstvena politika.

- Bez jedinstvenog stajališta problem migranata u BiH bit će sve veći, kazao je Tegeltija dodajući kako je nevjerojatna činjenica da razmjerno siromašna zemlja kakva je BiH skrbi o tisućama migranata iz Pakistana, zemlje koja je nuklearna sila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!