Policija u Louisvilleu diskriminirala crnce

08.03.2023.

20:56

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Policija grada Louisvillea, u središnjem dijelu Sjedinjenih Država, opetovano je primjenjivala prekomjernu silu i druge nezakonite, diskriminatorne, pa i rasističke postupke, pokazala je u srijedu savezna istraga koja je snažno odjeknula u javnosti.

Ovo izvješće je nastalo nakon ubojstva Breonne Taylor, zaposlene na odjelu hitne službe bolnice u Louisvilleu u koju je policija ispalila najmanje osam metaka u njezinu stanu 13. svibnja 2020.


Sudbina Breonne Taylor, 26-godišnje crnkinje, zgrozila je javnosti, a njezino ime su izvikivali na prosvjedima što su potresli SAD tijekom vala prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja u 2020., kao odgovor na ubojstvo Georgea Floyda u Minneapolisu.


Izvješće saveznih vlasti sastavljeno nakon dvogodišnje istrage, objavio je u srijedu u Louisvilleu, najvećem gradu Kentuckyja, američki ministar pravosuđa Merrick Garland, koji je za tu prigodu doputovao iz Washingtona. 


Njegovo ministarstvo u svojim zaključcima kritizira "agresivnu praksu" policije u Louisvilleu i "njezino selektivno provođenje, napose prema crnačkom stanovništvu".


- Policajci su se sami snimili kako iz svog automobila gađaju pješake bocama pića, vrijeđaju osobe s invaliditetom i crnce nazivaju 'majmunima' i 'životinjama', navodi se u izvješću.


Savezni istražitelji su ujedno upozorili da je policija Louisvillea zlorabila policijske pse i elektrošokere tipa Taser. Tijekom privođenja prečesto su se koristili zahvatom gušenja kako bi neutralizirali osumnjičenike, ističu.


U izvješću se također izražava žaljenje zbog neopravdanih prometnih kontrola, nezakonitih pretresa i opetovanog uznemiravanja pripadnika manjina.


- Ovakvim ponašanjem policija Louisvillea je ponizila svoju misiju očuvanja javne sigurnosti i pokvarila svoj odnos sa stanovnicima kojima bi trebala služiti i štititi ih, rekao je Garland.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!