07:14 / 03.09.2020.

Autor: B.A./Hina

Policija u Washingtonu ubila Afroamerikanca

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Žrtva je "mladi Afroamerikanac", rekao je za medije Trayon White, gradski vijećnik, pozivajući na objavu snimki policijskih kamera.
Washingtonska policija je u srijedu ustrijelila Afroamerikanca u trenutku dok se zemljom širi neviđen val prosvjeda protiv rasizma i policijskog nasilja.

Novo policijsko ubojstvo Afroamerikanca u Los Angelesu
Vlasti u SAD-u kažu da je Jacob Blake imao nož u automobilu    
Kaos u Minneapolisu: Zapaljena policijska postaja, Trump prijeti slanjem Nacionalne garde  

Vlasti su objavile da su policajci nešto poslije 16.00 sati (22.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) bili na jugoistoku grada gdje su se raspitivali o "naoružanom muškarcu u automobilu".

"Kada su se približili vozilu, neki su uspjeli pobjeći, a policajac je zapucao" i ubio jednu osobu, rekao je načelnik policije u američkoj prijestolnici Peter Newsham na tiskovnoj konferenciji.

- Mislimo da je ta osoba imala oružje u tom trenutku, dodao je rekavši da su na mjestu događaja pronađena dva komada oružja.Žrtva je "mladi Afroamerikanac", rekao je za medije Trayon White, gradski vijećnik, pozivajući na objavu snimki policijskih kamera.

- Neće se izvući samo tako, ne dopustite medijima da prešute taj slučaj, istaknuo je mjesni ogranak pokreta Crni životi vrijede, pozivajući da se na tom mjestu održi prosvjed.

Slučaj se dogodio nakon višemjesečnih prosvjeda protiv policijskog nasilja diljem SAD-a i samo dva dana pošto je losangeleska policija ustrijelila Afroamerikanca na biciklu.

U srijedu je obitelj Daniela Prudea, Afroamerikanca koji je u ožujku, gol i u lisičinama, umro od gušenja u rukama newyorške policije, tražila da se krivce privede pravdi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!