Politika: 14. listopada suđenje četvorici hrvatskih pilota

31.08.2022.

09:35

Autor: M.M./Hina/HRT

14. listopada suđenje četvorici hrvatskih pilota

14. listopada suđenje četvorici hrvatskih pilota

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Viši sud u Beogradu zakazao je za 14. listopada suđenje četvorici hrvatskih pilota koje srbijansko tužiteljstvo tereti da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti u BiH, saznaje list Politika, a prenosi agencija Beta.

Postupak po optužnici koju je protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića pokrenulo srpsko tužiteljstvo za ratne zločine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva vodit će vijeće kojim će predsjedati sudac Vladimir Duruz.

Iako je tužiteljstvo prilikom podizanja optužnice predložilo da se postupak protiv okrivljenih vodi u njihovoj odsutnosti, po saznanjima Politike, viši sud nije donio odluku o tome.

Branitelj prvookrivljenog Mikca Aleksandar Olenik je rekao da je jasno da je na Petrovačkoj cesti počinjen ratni zločin, da postoji veliki broj dokaza, svjedoka i žrtava koji potvrđuju da su 7. i 8. kolovoza 1995. hrvatski zrakoplovi bombardirali izbjegličku kolonu, no dodao je da je "suština da u konkretnom postupku nema dokaza upravo protiv četvorice okrivljenih".

Optužnica Srbije protiv hrvatskih pilota za navodne ratne zločine u Oluji za Hrvatsku kao predmet ne postoji, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, dodavši kako se taj stav neće mijenjati ni milimetra.

Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja kaznenih dijela na teritorijima drugih država, od strane državljana drugih država, za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir, rekao je hrvatski premijer.

Apelacijski sud u Beogradu 20. kolovoza potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) za ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine.

Plenković je ranije ocijenio da je optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota "politički montirana" poručujući da je Hrvatska bila žrtva agresije, da je Domovinski rat imao oslobodilački karakter i da će piloti bit će pod posebnom skrbi hrvatske države.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, komentirajući prošli tjedan optužnice, kazao je da Srbija "nema pravo podizati takve optužnice".

Vlada je priopćila da će iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilota od optužbi iz Srbije.

Hrvatska od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimila službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i hrvatskih branitelja.

Piloti, kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela, nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!