19:34 / 11.11.2018.

Autor: HRT

Poljska je proslavila 100 godina neovisnosti

-

-

Foto: - / -

U 16 gradova održane su vojne izložbe na kojima su građani mogli razgledati vojnu opremu, razgovarati s vojnicima i kušati tradicionalnu vojničku juhu od graška. U Varšavi je održan i veliki marš u kojem je sudjelovalo oko 200 tisuća ljudi.
Poljska je proslavila 100 godina neovisnosti. U 16 gradova održane su vojne izložbe na kojima su građani mogli razgledati vojnu opremu, razgovarati s vojnicima i kušati tradicionalnu vojničku juhu od graška. Predsjednik Europskoga vijeća Donald Tusk odlučio je u Varšavi proslaviti nacionalni praznik. 
 
U Varšavi je održan i veliki marš u kojem je sudjelovalo oko 200 tisuća ljudi, prema procjenama ministarstva unutrašnjih poslova. Na čelu povorke su bili predsjednik Andrzej Duda, premijer Mateusz Morawiecki i čelnik konzervativne stranke na vlasti Jaroslaw Kaczynski.

Među onima koji su marširali Varšavom bili su i ekstremisti koji zahtijevaju etnički homogenu Poljsku. Stigli su i nacionalisti iz drugih europskih zemalja, uključujući talijanske neofašiste iz organizacije Forza Nuova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!