Poljska podiže ogradu na granici s ruskom enklavom Kalinjingradom

02.11.2022.

10:40

Autor: HRT/V.G./Hina

Poljska podiže ogradu na granici

Poljska podiže ogradu na granici

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Poljski ministar obrane rekao je u srijedu da počinje gradnja ograde duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata koje, misli Varšava, Rusija želi olakšati.


Poljska već ima fizičku ogradu sa senzorima pokreta i kamerama na granici s Bjelorusijom, ruskim saveznikom, jer smatra da bjeloruski režim propušta migrante koji žele ući u Europsku uniju, što Minsk niječe.

Nakon uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike za Kalinjingrad, "odlučio sam djelovati u smislu pojačanja sigurnosti na granici s kalinjingradskom enklavom. Počinjemo s izgradnjom privremene ograde, rekao je novinarima Mariusz Blaszczak.

Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema.

Radovi počinju već danas na toj kopnenoj granici dugoj 210 km, istaknuo je.

Kako bi spriječila migrantsku krizu koju Poljska smatra ruskim i bjeloruskim "hibridnim ratom" uprenim protiv nje, Varšava je u rujnu 2021. uspostavila pojas širok oko 3 km i dug više od 400 km na granici s Bjelorusijom.

Pristup toj zoni zabranjen je svim osobama bez dozvole boravka, pa tako i članovima nevladinih organizacija koje pomažu migrantima te novinarima.

Unatoč tome što Poljska najčešće vraća migrante koji pokušavaju ući u zemlju, granična policija i nevladine organizacije koje djeluju na terenu javljaju svakodnevno o stotinjak pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-bjeloruske granice, uglavnom migranata s Bliskog istoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!