20:54 / 10.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Poljski mediji tišinom prosvjeduju protiv poreza na oglašavanje

Poljski mediji tišinom prosvjeduju protiv poreza

Poljski mediji tišinom prosvjeduju protiv poreza

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Razlog prosvjeda je vladin prijedlog poreza na oglašavanje koji bi trebao obuhvatiti globalne tvrtke i lokalne medijske grupe, kinematografe te operatore oglašavanja na otvorenom.

Poljske mreže, tiskani mediji i portali u privatnom vlasništvu u srijedu prosvjeduju protiv planiranog poreza na oglašavanje, u čemu vide prijetnju medijskom pluralizmu.

Televizijske postaje u vlasništvu najvećih privatnih mreža Polsat i TVN prekinule su emitiranje, objavljujući na ekranu samo crnu pozadinu s porukom "Ovdje bi trebao biti vaš najdraži program".

Emitiranje su prekinule i brojne radijske postaje, a vodeći dnevni listovi na naslovnicama su objavili prosvjedne poruke.


Neki informativni portali blokirali su pristup svojim internetskim stranicama i umjesto vijesti prikazali samo prosvjednu poruku.

Razlog prosvjeda je vladin prijedlog poreza na oglašavanje, koji bi trebao obuhvatiti globalne tvrtke i lokalne medijske grupe, kinematografe te operatore oglašavanja na otvorenom.

Koalicijska vlada predvođena konzervativnom strankom Pravo i pravda (PiS) i njezin čelnik Jaroslaw Kaczynski opravdavaju novi porez potrebom povećanja prihoda za nacionalni zdravstveni sustav tijekom pandemije.

Pedeset pet posto dobiti ostvarene novim planiranim porezom bilo bi usmjereno u zdravstvo, tvrdi vlada.

Nadalje, vlada tvrdi da će novim porezom izjednačiti male tvrtke s velikim tehnološkim divovima kao što su Facebook ili Google, koji zahvaljujući svojoj veličini imaju prednost na tržištu oglašavanja. Kritičari takva opravdanja odbacuju i kažu da će teret novog poreza pasti na leđa manjih tvrtki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!