Poljski predsjednik Duda stigao u Kijev, obratit će se parlamentu

09:42 / 22.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Andrzej Duda

Andrzej Duda

Foto: Janis Laizans / REUTERS

Poljski predsjednik Andrzej Duda u nedjelju je doputovao u ukrajinsku prijestolnicu Kijev gdje će pružiti podršku naciji. Prvi je strani čelnik koji će se obratiti parlamentu od početka ruske invazije 24. veljače.


Duda, koji je već posjetio Ukrajinu kada je agresija počela prije tri mjeseca, održat će govor u Radi, ukrajinskom parlamentu, najavila je Varšava.


Poljski predsjednik snažno zagovara da Europska unija što prije zajamči Ukrajini status kandidatkinje za članstvo.


Duda je posjetio Kijev u travnju, uz predsjednike Litve, Latvije i Estonije, i ondje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.


Tada je predlagao da im se pridruži njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, no Kijev je tada signalizirao da nije dobrodošao.


Nakon sastanka s čelnicima baltičkih zemalja i Poljske Zelenski je rekao da se radilo o posjetu četiriju država koje su prijatelji Ukrajine, zemalja koje pomažu od prvog dana i nisu oklijevale s isporukom oružja Ukrajini te nisu sumnjale u potrebu izricanja sankcija Rusiji, podsjeća Deutsche Welle.


Smatra se da su sada izglađene nesuglasice između Ukrajine i Njemačke koja joj je, za razliku od drugih zemalja, u početku oklijevala slati oružje. No ubrzo je takvu politiku promijenila. 


Jedina članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev od početka ruske agresije bila je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock koja je onamo došla u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!