Polovica BiH obilježava Dan državnosti, Trump čestitao, Dodik ignorira

25.11.2020.

11:33

Autor: I.Z./Hina

default error photo
Dan državnosti BiH obilježava se u znak sjećanja na odluke koje je 25. studenog 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH.
Bosna i Hercegovina danas obilježava 25. studenog kao dan svoje državnosti, no taj se praznik i ove godine obilježava samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj to običan radni dan jer ondje ne priznaju povijesni kontinuitet bosanskohercegovačke države.

Dan državnosti bosanskohercegovačkom državnom vrhu i građanima te zemlje čestitao je i predsjednik SAD-a Donald Trump.

- Dok obilježavate Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 25. obljetnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasno je da je mir pobijedio test vremena. BiH je iz mračnih dana prošlosti izašla jača i ostaje čvrsto i nepokolebljivo u svojoj predanosti ka euroatlantskoj budućnosti svojih građana, stoji u Trumpovoj čestitki, u kojoj je istaknuto i da će SAD nastaviti čvrsto podupirati BiH.

Dan državnosti BiH obilježava se u znak sjećanja na odluke koje je 25. studenog 1943. godine donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) i rezoluciju kojom je to tijelo potvrdilo da će BiH postati ravnopravnom federalnom jedinicom državom u sastavu nove Jugoslavije. U rezoluciji koja je tada donesena stoji i znamenita rečenica da narodi koji žive u BiH "hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata".

BiH nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije dobila zakon o državnim praznicima pa dva entiteta nastavljaju obilježavati datume koje su obilježavali i do 1995. U Republici Srpskoj posebice inzistiraju na tvrdnji da sadašnja BiH nema kontinuitet s predratnom pa da tako i 25. studenog ne može biti dan njezine državnosti. Pritom ignoriraju činjenicu da je Dejtonski sporazum definirao današnju državu BiH kao pravnu sljednicu Republike BiH, odnosno da njeni zakoni, uključujući onaj o praznicima, vrijede sve dok se ne zamijene novima.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su položili vijenac kod spomen-obilježja Vječna vatra u središtu Sarajeva, podignutog u znak zahvalnosti partizanskim osloboditeljima u Drugom svjetskom ratu. Tom prigodom Džaferović je kazao kako je uvjeren da će unatoč sadašnjim osporavanjima iz RS-a doći dan u kojemu će cijeli državni vrh obilježavati 25. studenog kao dan državnosti.

- 25. studenog i 1. ožujka (Dan neovisnosti) državni su praznici i to je potvrdio i Ustavni sud BiH, kazao je Džaferović dodajući kako se činjenice ne mogu mijenjati te da je to realnost koju će prije ili poslije svi morati prihvatiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!