Polugodišnja sjednica VS UN-a o kaznenim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu

12.12.2022.

21:24

Autor: Branka Slavica/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Pred Vijećem sigurnosti UN-a održana je redovita polugodišnja sjednica posvećena radu Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Predsjedanje Mehanizmom u lipnju je preuzela sutkinja Graciela Gatti Santana. Kazala je kako su pred Mehanizmom ostala samo dva velika predmeta, suđenje Felicienu Kabugi, te žalbeni postupak u predmetu Stanišić i Simatović. Govoreći o postupcima koji se tiču bivše Jugoslavije, tužitelj Mehanizma Serge Brammertz kazao je kako se postupak Stanišić i Simatović nastavljaju u siječnju 2023., a presuda se očekuje u lipnju te godine.

- Završavamo rad, ali ostaju tisuće slučajeva koje moraju rješavati nacionalni sudovi. Najvažnije pitanje ostaje regionalna pravosudna suradnja, jer „žrtve i počinitelji često žive u različitim državama, kazao je.

Brammertz je istaknuo da postoji napredak u suradnji između BiH, Crne Gore i Srbije, dok "tužitelji u regiji izvještavaju da izostaje suradnja s Hrvatskom u predmetima koji se odnose na hrvatske osumnjičenike".

Upozorio je na poricanje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca u državama bivše Jugoslavije. U tom je kontekstu spomenuo i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kazavši "kako nastavlja dovoditi u pitanje da je u Srebrenici počinjen genocid".

Stav Hrvatske o izvješćima Rezidualnog mehanizma iznio je veleposlanik pri UN-u, Ivan Šimonović izrazivši razočaranje hrvatske strane zbog "činjeničnih netočnosti i proturječnosti u izvješću tužitelja, kao i pristranih ocjena suradnje Hrvatske s ostalim državama".

- Hrvatska je u potpunosti predana ispunjenju svojih obveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti i nastavit će podupirati Mehanizam do kraja njegova mandata. Hrvatska Vlada ustrajno je osuđivala, osuđuje i osuđivat će genocid u Srebrenici, počinitelje zločina i one koji su ih omogućili, kao i poricanje počinjenih ratnih zločina i nesuradnju u traženju nestalih osoba, istaknuo je hrvatski diplomat.

Kazao je i kako se Hrvatska zalaže za konstruktivnu, transparentnu i nepolitiziranu, na dokazima utemeljenu pravosudnu suradnju s drugim susjednim državama u pitanjima koja se tiču ratnih zločina, a smislena suradnja nije jednosmjeran proces.

Komentiravši posljednji žalbeni slučaj pred Mehanizmom vezano uz bivšu Jugoslaviju, Šimonović je kazao: "S obzirom na to da okolnosti, na žalost, nisu dopustile da svijet dočeka da pravosudni postupak protiv Milošević završi pravomoćnom presudom za brutalne zločine koje je počinio i orkestrirao, vrlo je važno da slučaj Stanišić i Simatović završi presudom koja jasno pokazuje umiješanost vrha srpske vlasti u zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!