Pomicanje kazaljki na satu posvađalo Libanonce

26.03.2023.

20:11

Autor: HRT/IMS

Pomicanje kazaljke na satu posvađalo Libanonce

Pomicanje kazaljke na satu posvađalo Libanonce

Foto: MOHAMED AZAKIR / REUTERS

Prvi je dan ljetnog računanja vremena. Prije 40 godina odluka o pomicanju sata donesena je radi uštede energije i duljeg dana. Ta praksa zaživjela je uglavnom u zemljama zapadnog svijeta. Provodi je cijela Europa, iznimke su Rusija i Bjelorusija koje su od toga odustale prije 9 godina. U SAD-u na ljetno računanje vremena prešli su još prije 2 tjedna. Sat manje ili više - izazvao je nesvakidašnju situaciju u Libanonu. 

Noć kraća za samo jedan sat - nekima je donijela dan pun umora. 


Promjenom računanja vremena remeti se čovjekov bioritam, upozoravaju liječnici, a to može izazvati i zdravstvene probleme. 


- Do poremećaja koncentracije, do poremećaja glavobolje, do poremećaja rada srca, štitnjače i to na neki način zblesira taj naš unutarnji sat, upozorila je Branislava Čilić dr. med. / specijalistica obiteljske medicine. 


Dan, koji će biti sve dulji - preporučuje se koristiti što više za boravak u prirodi, što skraćuje proces prilagodbe na ljetno računanje vremena. Koje većina građana - ipak podržava. 


- Kad je zima onda opet vratimo nazad pa nam je noć u 16 sati. Znači volio bi da ostane ovo vrijeme cijelu godinu, rekao je jedan od građana. 


- Pa iskreno svejedno mi je, ali draže mi je da dan duže traje. Sviđa mi se više ljetno nego zimsko, složio se i drugi građanin. 


A pomicanje kazaljki - dodatno je podijelilo libanonsko društvo.


Premijer Nadžib Mikati donio je odluku da se prelazak na ljetno računanje vremena odgodi za mjesec dana - na 20. travnja. Budući da se datum poklapa s krajem Ramazana, odnosno 21. travnja - kršćani u toj zemlji smatraju da je takva odluka diskriminatorna jer se donijela kako bi pogodovala tamošnjim muslimanima. Jer kraći dani - znače i kraće vrijeme posta.


- Iskreno, ja sam protiv pomicanja sata. Ja sam musliman i sada postim. Naša kršćanska braća kažu ne i žele nešto drugo. Vlada se trebala sastati u ponedjeljak, ali ne žele. Zašto? Da izbjegnu ovo pitanje.


- Najbolje da se ne izgubim, nosit ću sat na desnoj ruci prateći novo vrijeme i na lijevoj ruci držeći staro vrijeme. Pa tko me pita za vrijeme kažem da izabere koje želi: novo ili staro?"


Vodeći mediji u državi odlučili su ignorirati odluku premijera i krenuli s ljetnim računanjem vremena. A isto nisu učinili u najvećoj libanonskoj zračnoj luci, gdje se računanje još uvijek ne provodi - što je dovelo do poremećaja u rasporedu međunarodnih letova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!