'Pomirili' se Biden i Macron, ide novi zajednički projekt

29.10.2021.

20:41

Autor: HRT/Hina

Joe Biden i Emmanuel Macron

Joe Biden i Emmanuel Macron

Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden sastao se s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom na rubu samita G20 u Rimu i govoreći o sporu s Parizom zbog obrambenog pakta SAD-a s Velikom Britanijom i Australijom rekao da je ono što je učinio Washington bilo "nespretno".

Biden je iskoristio priliku da okrene novu stranicu u odnosima koji su se zategnuli zbog američko-australskog sigurnosnog saveza poznatog kao AUKUS, koji uključuje i Veliku Britaniju. Pakt je doveo do toga da Australija otkaže sporazum iz 2016. o kupnji francuskih podmornica.

- Mislim da je ono što se dogodilo, ono što smo učinili, da upotrijebim englesku riječ, bilo nespretno. Nije odrađeno elegantno, izjavio je Joe Biden. Rekao je i da je imao osjećaj da je Francuska unaprijed informirana da se dogovor s Australijom neće realizirati. Dodao je da SAD nema "dugotrajnijeg i odanijeg saveznika od Francuske" i da ne postoji dio svijeta u kojem Washington ne može surađivati s Parizom.

U vrijeme spora, Macronova vlada je ocijenila da su joj bliski saveznici "zabili nož u leđa", bijesna zbog toga što je afera dovela u pitanje ulogu Francuske i Europe na globalnoj sceni. Macron je na početku sastanka u francuskom veleposlanstvu u Vatikanu rekao da će susret omogućiti obnovu povjerenja.

- Ono što je doista važno jest što ćemo zajednički činiti idućih tjedana i mjeseci. Nakon te stvari s AUKUS-om, sada smo u pravom zajedničkom projektu, izjavio je Emmanuel Macron

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!