21:25 / 20.05.2020.

Autor: T.D./Hina

Pompeo: Doprinos Kine u borbi protiv Covida-19 beznačajan u odnosu na štetu

Foto: Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Foto: Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Napetosti između Sjedinjenih Država, najpogođenije zemlje u pandemiji, i Kine porasle su posljednjih tjedana.
Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je opisao najavu Kine o uplati dvije milijarde dolara za borbu protiv pandemije "beznačajnom" u usporedbi sa stotinama tisuća izgubljenih života i nastalom štetom.

Pompeo je odbacio tvrdnje kineskog predsjednika Xija Jinpinga da je Peking djelovao transparentno nakon izbijanja pandemije u Kini i dodao da je Xi trebao održati konferenciju za medije i dopustiti novinarima postavljanje pitanja.

- Predsjednik Xi rekao je ovaj tjedan da Kina djeluje otvoreno, transparentno i odgovorno. Volio bih da je to tako, rekao je Pompeo na konferenciji za medije i dodao da Kina nastavlja uskraćivati uzorke virusa i pristup objektima i puno, puno više od toga.

Napetosti između Sjedinjenih Država, najpogođenije zemlje u pandemiji, i Kine porasle su posljednjih tjedana. Trump je zaprijetio povlačenjem iz Svjetske zdravstvene organizacije zbog njezinog odgovora na pandemiju i nazvao ju "marionetom Kine", dok joj je Xi obećao uplatiti organizaciji dvije milijarde dolara.

- Doprinos Kine u borbi protiv pandemije beznačajan je u usporedbi s troškovima koje je nametnula svijetu. Ova katastrofa odnijela je 90.000 američkih života, od ožujka je više od 36 milijuna Amerikanaca ostalo bez posla, a u svijetu ih je umrlo 300.000. Prema našim procjenama potrebno je 9 milijardi dolara za odgovor svijeta na neuspjehe Komunističke partije Kine, rekao je Pompeo.

Optužio je Kinu da je zaprijetila Australiji "ekonomskom odmazdom" nakon što je ta zemlja zatražila neovisnu istragu o podrijetlu virusa i rekao da je izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus bio "neuobičajeno blisko povezan s Pekingom puno prije aktualne pandemije" i smatra to "iznimno zabrinjavajućim".

Dodao je da je SAD osigurao oko 10 milijardi dolara za međunarodni odgovor na pandemiju, uključujući istraživanja za razvoj cjepiva i humanitarnu pomoć

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!