Pompeo kaže da Trump gradi novi svjetski poredak

04.12.2018.

13:17

Autor: V.K./Hina

default error photo
Američki predsjednik Donald Trump gradi novi svjetski poredak koji će podupirati američko vodstvo i demokracija, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.
Američki predsjednik Donald Trump gradi novi svjetski poredak koji će podupirati američko vodstvo i demokracija, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo diplomatima na skupu u Bruxellesu, okrivivši Iran i Kinu za nestabilnost u svijetu.

"U najboljoj tradiciji naše velike demokracije okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka koji će sprečavati rat i ostvariti veći prosperitet", rekao je.

"Pod predsjednikom Trumpom mi ne napuštamo međunarodnu lidersku poziciju kao ni naše prijatelje u međunarodnom sustavu", rekao je.

Pompeo je u govoru kritizirao Iran i Kinu, odbacivši sugestije da Washington postupa jednostrano.

"Čak i naši europski prijatelji katkad govore da ne postupamo u interesu slobodnog svijeta. To je jednostavno potpuno pogrešno."
"Radimo na tome da održimo, zaštitimo i unaprijedimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svijet suverenih država. Taj projekt zahtijevat će stvarnu, ne hinjenu, obnovu liberalnog poretka među nacijama. Zahtijevat će odlučnu Ameriku i liderstvo ne samo od moje zemlje, nego od demokracija diljem svijeta."

Pompeo je rekao kako SAD potiče Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) da smanje financiranje zemalja poput Kine, jer one već imaju pristup financijskim tržištima za prikupljanje kapitala.

Pompeo je u Bruxellesu u povodu sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!